Növényvédelmi teendők  2015. 09. 13-19.

Növényvédelmi teendők 2015. 09. 13-19.

Gazdabolt 2016. okt. 10.

A Soproni borvidéken hamarosan megkezdik a kékfrankos szürete, a szokásosnál 2-3 héttel korábban. A sok napsütés következtében a cukorfokok elérték a megfelelő értéket (17-18 MMo). A két héten belül lehullott 55-60 mm csapadék hatására sem indult meg a szürkepenészes rothadás, a lisztharmat áttelelő képletei azonban a fertőzött szőlőkben már tömegesen képződnek, érésük azonban később következik be: feketék lesznek az apró, gömbszerű spórák, amelyek szabad szemmel is láthatóak.

Ebben az évben a szőlőmolyok szinte észrevehetetlenek voltak, mind a három nemzedék esetében alacsony példányszámban fogtak a szexferomon-csapdák. A szőlőorbánc nyári tünetei gyakran láthatóak a leveleken, a feketerothadás pedig a levélen és a fürtkocsányon, sőt a vesszőn is. A lombhullás idején elvégzendő rezes lemosó permetezésnek mota nagy jelentősége van! A bordóilevet az idén a szokásosnál magasabb dózisban (2-3%) javasoljuk kijuttatni!

Az orgonabokrok idén is sokfelé lisztharmatosak, és gyakori a levélatka-fertőzés is. Mindkettő ellen célszerű még védekezni, Thiovit Jet, illetve Nissorun 10 WP, Zoom 11 SC vagy Vertimec Pro (II. kat.) kombinációkkal.

A későn érő őszibarack gyümölcsén jelenleg a lisztharmat tünetei mutatkoznak kisebb-nagyobb mértékben. Elsősorban a gyümölcs piacosságát rontják, de az érésben lévő őszibarack permetezése még kénnel sem javasolt.

Mindenfelé tápanyaghiány látványa fogadja az embert. A tartós szárazság következtében a növények tápanyagfelvevő-képessége nem volt megfelelő ezért főleg a magnézium- és a vashiány, néhol cink- és kalciumhiány látható. A hiányjelenségek azért veszélyesek, mert a fás részek beérésére kedvezőtlen hatással bírnak, és egy korai fagy jelentős károsodást okozhat.

A soktápnövényű levéltetvek új növényeken, például a virágokon szívogatnak. Ha későn vesszük észre telepeiket, akár a virágok kinyílását is megakadályozhatják.

A károsítók elleni védekezéssel egy időben krizantémjainknak magnézium levéltrágyát is adjunk.

Dr.Varga Mária

szaktanácsadó