Növényvédelmi teendők  2015. 09. 06-12.

Növényvédelmi teendők 2015. 09. 06-12.

Gazdabolt 2016. okt. 3.

A krizantém számos kártevője mellett betegségei is jelentősek. Vírusbetegségei általában virágtorzulással járnak, néha levélen is van tünet. Védekezni a beteg növények eltávolításával és a vektor levéltetvek irtásával tudunk.

Baktériumos betegségei a növény minden részét megtámadják, áttetsző foltosodást okozva. Védekezésre a réztartalmú gombaölő szereket ajánlom.

A gombabetegségek közül elsőként a fehérrozsdát emelem ki, amelynek károsítása akár járványos méreteket is ölthet. Különösen a párás, meleg fóliasátrakban lép fel. A levelek színén apró, sötét színű, kissé besüppedő foltok nagy számban láthatók, fonákán bársonyos, piszkosfehér foltokat idéz elő a kórokozó. Igazán hatásos a betegség ellen csak a megelőzés lehet (Amistar, Antracol (II. kat.) , Dithane – közülük az Amistar felszívódó).

A didimellás (aszkohitás) betegség a krizantém levelén, szárán és virágán egyaránt károsít. Levélen apró, köralakú, enyhén vizenyősek, szürkések. (képen) Az egész levélre átterjedhetnek és levélhullást okoznak. A száron hosszú, ovális, sötét foltok, később a szárat körülölelhetik. A virágok fészkében barna foltosodás indul, később a virág féloldalas lesz és elrothad. A beteg növényi részek összegyűjtése mellett a Dithane, Antracol (II. kat.) és a réztartalmú szerek hatásosak a kórokozó ellen.

A szeptóriás betegség a krizantém levelén okoz viszonylag nagyméretű, 0,5-1 cm nagyságú, sötétebb kerületű kerek foltokat, amelynek közepe kiszürkül, és benne a gomba szaporítósejtjei láthatók.

A szürkepenész elsősorban a virágot pusztítja. A szirmok barnulnak, majd az egész virág nedvesen pusztul, rajta a kórokozó szürke színű penész gyepe látható. Levélen a szélétől kiinduló barna foltokat, majd a teljes levél pusztulását okozza. Az Amistar és a biológiai gombaölő készítmény, a Trichoderma hatásos a betegség ellen.

Gyakori kórokozók a talajgombák /fuzáriumok, rizoktónia, szklerotínia, stb/ Ellenük a Trifender biológiai készítmény használatával tudunk védekezni úgy, hogy telepítés előtt bedolgozzuk a talajba.

Általánosságban elmondható, hogy betegségek ellen a megelőzés lehet igazán hatásos. A termesztő hely (fóliasátor, üvegház) páratartalma, levegőztetése, tisztasága, az öntözés megfelelő módon és mértékben való biztosítása is fontos az egészséges virágok fejlődéséhez.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó