Növényvédelmi teendők  2015. 08. 30. – 09. 05.

Növényvédelmi teendők 2015. 08. 30. – 09. 05.

Gazdabolt 2016. szept. 26.

A szőlőkben járva örülhet a gazda. A tőkék a gyógyíthatatlan betegségek (kordonkarelhalás, fitoplazma) kisebb jelein kívül egészségesek; a lombozat jól fejlett és zöld, a fürtök szépek, bár a bogyók a szárazság miatt apróbbak az ilyenkor szokásosnál.

Tart a szüret az Irsai Olivér és a Zenit ültetvényekben, jók a cukorfokok. Reméljük jó minőségűek lesznek az borok. A permetezőgépek az őszi lemosó kezelésig pihenhetnek.

Még két hónap van Mindenszentek ünnepéig, amikor krizantém nélkül szinte senki sem megy ki a temetőbe. Ennek a szép virágnak azonban nagyon

sok károsítója van. Ezekkel szeretném megismertetni a virágkertészeket. A krizantém fonálféreg a termesztés egyik nagy problémája üvegházban, fóliában vagy szabadföldön egyaránt. Soktápnövényű, soknemzedékes kártevő. Jelenlétére a levélerekkel határoltan megjelenő sárga, később barna foltok hívják fel a figyelmet. Ellene védekezni csak a beteg levelek eltávolításával tudunk, mert az egyetlen hatásos rovarölő szer, a Vydate I. forgami kategóriába tartozik

A tripszek soktápnövényű, soknemzedékes, vírusátvivő szívó kártevők. Már kézi nagyítóval felismerhető, karcsú rovarok. A virágot is károsítják, nemcsak a lombozatot. Ellenük a Mospilan és a Vertimec Pro (II. kat.) hatásos.

A molytetvek is soktápnövényű, soknemzedékes, ugyancsak szívó kártevők és vírusátvivők. A kifejlett alak és a lárva is károsít. A lárvák a lárvabölcső védelmében a levél fonákára tapadva szívogatnak. A védekezés nehézkes, többször kell permetezni (pl. Mospilan, Chess – utóbbi feltételes forgalomban vásárolható).

A levéletetvek közül több faj károsítja a krizantémot. Valamennyi soktápnövényű, soknemzedékes, vírusátvivő szívó kártevő. A virágot is károsítja. A tripszek, molytetvek és levéltetvek mézharmatot választanak ki, amely ragadós és a megtelepedő korompenész a virág szépségét korlátozza.

Az aknázólegyek a leveleken kívül a virágokban is nagy kárt okoznak. Az ültetvény rendszeres ellenőrzésével megelőzhető a felszaporodásuk. Ellenük a Mospilan vagy Actara (II. kat.) felhasználása javasolt.

A mezei poloskák kétnemzedékes kártevők. A krizantém minden részét károsíthatják. Különösen szabadföldön lépnek fel nagy számban. Ellenük a feltételes forgalomban vásárolható Lannate felhasználása javasolt.

A takácsatkák nagy kárt okozhatnak az állományban. Különösen a virág piacosságát rontják. Jellemző rájuk az apró pókháló és kézi nagyítóval már láthatóak a gyors mozgású egyedek. Ellenük a Vertimec Pro (II. kat.) és a Zoom 11 SC speciális atkaölő szerek felhasználása javasolt.

A következő héten a krizantém betegségeit ismertetem részletesen.

Dr.Varga Mária

szaktanácsadó