Növényvédelmi teendők 2015. 08. 09-15.

Növényvédelmi teendők 2015. 08. 09-15.

Gazdabolt 2016. szept. 5.

A forró, száraz időjárásban már a növények is szenvednek. A károsítók azonban még ilyenkor sem alszanak, figyelnünk kell megjelenésükre, hogy időben védekezhessünk ellenük és megelőzzük a nagyobb károkat.

Kezdeném a sort a selyemfényű puszpángmollyal, amely ebben az évben is „szedte áldozatait”. Akiket a permetezések ellenére száradó növények keserítettek el, tudniuk kell, hogy a kezelések sikere elsősorban a jó időzítéstől függ. Az áttelelő fiatal lárvák áprilisban folytatják a már előző évben megkezdett kárételüket. A felmelegedés függvénye, hogy április elején vagy később kell számítanunk erre. Figyeljék tehát az előrejelzéseket és minél előbb védekezzenek!

Ebben az időszakban elsősorban az úgynevezett növekedés-, illetve vedlésgátló készítményeknek lehet szerepe, hiszen a fiatal lárvának még többször kell vedlenie bebábozódása előtt. Ilyen rovarölő szerek: Dimilin, Runner, stb. Persze, nemzedékenként nem elég egy alkalommal permetezni, hiszen elhúzódó a kártevő fejlődése. A második, harmadik kezelésnél már lehet az előbb említettek mellé tagló hatású rovarölő szert (Karate, Fendona (II. kat), Decis) is keverni.

A puszpángmoly nyári nemzedéke június közepétől rajzik. A jól időzített tavaszi permetezés szinte egész évre megoldja a kártevő elleni védelmet. Ilyenkor tehát 7-10 napon belül az előbbiekben ajánlott vedlésgátlók kijuttatása célszerű, majd a 2. permetezésnél egy tagló hatású készítményt is alkalmazni kell.

Az áttelelő nemzedék augusztus első felében rajzik, majd a fiatal lárvák még táplálkoznak. Ilyenkor vedlésgátlót nem, de tagló hatású rovarölő szer felhasználását ajánlom. Megéri a fáradság, mert kertjeink dísze csak egészséges buxusbokor, –fa vagy –sövény lehet.

Érdekes látni, hogy a száraz időjárásban milyen kifejezőek a tápanyaghiányok vagy tápanyagegyensúly-zavarok. A más években inkább a korai vas-, bór-, cinkhiány – mint mikroelemek – leginkább most láthatók. Ennek oka, hogy a talajban dominánsan jelenlévő más elemek, pl. makro-vagy mezoelemek nitrogén, kálium, kalcium akadályozzák a mikroelem-felvételt. A magnéziumhiányra különösen érzékeny fajo (pl. körte, örökzöldek, szőlő), és ezen belül is egyes fajták (pl. a Nero szőlőfajta) mutatnak jellemző elváltozást (képen). Ezen kívül fontos, hogy az úgynevezett kocsánybénulást is már ebben az időszakban kell megelőzni a szőlő esetében. A paradicsom és paprika szinte minden fajtája a termés ún. Feketetalpasságával válaszol a kalcium-hiányra. A fent említett tünetek lombtrágyával végzett célzozz kezelésekkel megelőzhetők. A lombtrágyát kizálólag a hajnali orákba, 25 C-fok alatti léghőmérsékleten szabad kijuttatni a perzselés veszélye nékül!

Dr.Varga Mária

szaktanácsadó