Növényvédelmi teendők  2015. 07. 26-08. 01.

Növényvédelmi teendők 2015. 07. 26-08. 01.

Gazdabolt 2016. aug. 29.

Sokan kerestek fel az elmúlt hetekben, hogy furcsa kis állatkák lepték el növényeiket. 6-8 mm-es, sárga szemű viaszporral fedett szárnyú, zavarásra pattanva menekülő „lepkék” jelentek meg a kertjükben a bokrok és fák, elsősorban díszfák levelein és hajtásain, amelyek jól repülnek és telepekben élnek. Ezek az amerikai lepkekabóca imágói, azaz kifejlett alakjai.

A károsított növényeken viaszos váladék, esetleg korompenész is látható. A nimfák hófehérek és sokan vannak egy-egy növényen. Szárnykezdeményekkel rendelkeznek. Kedvelik a sarjhajtásokat. (képen)

Az amerikai lepkekabóca tojás alakban telel a fák kérgén. A lárvák kelése a hőmérséklettől függ. Melegkedvelő, évente egy nemzedéke van.

Magyarországon először 2004-ben találták meg Budapesten, azóta az egész országban elterjedt. Továbbvitelében a növényi szaporítóanyag szerepe kiemelkedő. Októberig károsíthat az imágó, majd lerakja tojásait. A száraz, meleg idő fokozza felszaporodását. Nálunk közel 100 növényen találták meg, köztük gyomnövényeken is .

A lepkekabóca elleni védekezést a kártevő tömeges felszaporodása előtt célszerű irányítottan elvégezni. A tavaszi lemosó permetező szer olajos legyen, majd a tojásból kikelt lárvák ellen felszívódó+kontakt kombinációt alkalmazzanak /Mospilan 20SP+Decis Mega (ez utóbbi II. kat.), Actara (II. kat.)+Karate, Chess+Karate, Dimilin vagy Runner vedlésgátló. Felszaporodásukat mindenképpen meg kell akadályozni, mert természetes ellenségük nálunk még nem található.

További képek és információk ezen a linken találhatók: http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=p401342

Szőlőinkben helyenként látható a szőlőlisztharmat tünete a levélen és a fürtön egyaránt. Egyes dűlők, különleges adottságaiknak köszönhetően fogékonyak a lisztharmat-fertőzésére, ezért ott nagyobb figyelmet kell, kellene fordatani a kórokozó elleni megfelelő védelemre. A látványos fertőzésekben nemcsak a helyi adottságok, hanem a védekezési technológia hibái is közrejátszanak. Célszerű a hajnali órákban kén /Thiovit, Kumulus, Cosavet/ vagy kén és Karathane Star egyidőben való felhasználása hetente megismételve az engedélyezett dózisban. A legtöbb szőlő azonban „megúszta” a lisztharmat-járványt néhány szőlőbogyó lisztes bevonatával. Ott sem hagyjuk ki a védekezést kénnel vagy Karathane-val. Peronoszpóra és egyéb betegségek ellen a réztartalmú szerek közül válasszanak!

Szőlőmoly ellen most sem kell védekezni!

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó