Növényvédelmi teendők  2015. 07. 12-18.

Növényvédelmi teendők 2015. 07. 12-18.

Gazdabolt 2016. aug. 8.

A hosszantartó száraz időjárást követő 10-30 milliméter csapadék a szőlőben a peronoszpóra számára továbbra sem teremtette meg a feltételeket a fertőzések tüneteinek kialakulásához. Más a helyzet a lisztharmattal. Az enyhe, száraz tél és tavasz egyértelműen ennek a betegségnek kedvezett, amelynek a közismert, konídiumos fertőzésből származó tünetei június végén már megjelentek egy-egy szőlőszemen.

A betegség járványos felfutását akkor a hőségnapok megakadályozták. Az elkövetkező időszak mérsékelt melege a szárazsággal párosulva meglepetéssel szolgálhat a szőlőtermesztőknek. Az eddigiekben elvégzett kezelések et folytatni kell pl. Thiovit+Bumper+Rézoxiklorid kombinációval.

Az utóbbi években – de 2015-ben különösen – szinte minden növényen felszaporodtak a pajzstetvek. Tudnunk kell, hogy a pajzsuk védelme alatt bizony átvészelhetik kezeléseinket. A néhány évtizede megtelepedett kecskerágó pajzstetve ezt a növényünket – minden kitartó permetezésünk ellenére – nagyrészt megsemmisítette. (képen) Szokatlan, hogy a gyapjas pajzstetvek gyümölcsfák, fenyőfélék kérgén, dísznövények és virágok szárán és levelén ennyire gyakoriak manapság. A különféle pajzstetvek áttelelési formája változatos: tojás, 2. fokozatú lárva, nimfa vagy kifejlett alak Érdemes már a lemosó kezeléskor az olajos készítményeket választani, amelyek ennek a kártevőcsoportnak a légzését gátolják. Ezt követően a permetezéseket a tojásból kibújó és letelepedési helyet kereső lárvák ellen kell irányítani, amíg nem alakul ki a pajzsuk vagy a gyapjas viaszos védelem. A védekezést minél korábban célszerű elvégezni, a tömeges felszaporodást kisebb sikerrel tudjuk felszámolni.

Ugyancsak gyakoriak fóliasátrakban a baktériumos megbetegedések paprika, uborka, stb. esetében. A tünetet az teszi felismerhetővé, hogy a kórokozó hatására kialakult foltok nedvesek és sárga kerülettel rendelkeznek. Miután baktériumölő szerek nem állnak rendelkezésünkre, a rezekhez nyúljunk (Cuproxat, Nordox, Montaflow stb.). A védekezést 2-3 alkalommal célszerű megismételni.

Ebben az időszakban gyakran előfordulnak a tápanyagproblémák. Paradicsomon már látható a talpasság; a termés alja lapos, fekete, kemény lesz, amely a kalciumhiány következménye. Szőlőn a magnéziumhiány – különösen a meszes talajokon – gyakori, amelynél az erek zöldek maradnak és az érközötti területek a fehér szőlőfajták esetében sárgulnak a kékszőlő-fajtáknál vörösödnek. Gyakoriak a mikroelemhiányok is, így péládul szőlőn és dísznövényekena vashiány, almán a cinkhiány, napraforgón, burgonyán pedig a bórhiány. A tünetek lombtrágyákkal kezelhetők.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó