Növényvédelmi teendők  2015. 07. 04-11.

Növényvédelmi teendők 2015. 07. 04-11.

Gazdabolt 2016. aug. 1.

A tartós hőségnapok egyetlen károsítónak sem kedveznek. A szőlőben a molyok rajzása is a megszokottnál gyengébb és elhúzódóbb. Az áttelelő nemzedék is gyenge volt, éppen ezért előfordulhat, hogy a nyugalomban (diapauzában) lévő kártevők a 3. nemzedék idején rajzanak tömegesen. Ez az időszak augusztus második felében várható.

Peronoszpóraveszély nincs – a kórokozó számára kedvezőtlen száraz tél és tavasz okán. A szőlőlisztharmat azonban a későbbiekben még gondot okozhat, hiszen már 28 oC-on is jól érzi magát a kórokozó. A nagy melegben is csak nyugalomban van, nem pusztul el. Szinte minden szőlődűlőben lehet találni egy-egy tünetes szemet. A szürkepenész párát és közepes hőmérsékletet kíván, tehát ezzel a betegséggel sem kell számolni a közeljövőben.

Gyümölcsöskertjeinkben elérkezett az érés és gyümölcsszedés ideje. Aki az eddigiekben megfelelően védekezett a károsítók ellen, nyugodtan elhagyhat 1-2 permetezést. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időket mindenkor be kell tartani! Ha a levéltetűtelepek ragacsosságukkal, fekete elszíneződésükkel zavarják a kertészt, válasszon gyors hatású rovarölő szert (pl. Karate, 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő).

Kertjeink öntözése nagyon fontos, de nem mindenhol oldható meg. Azt tudni kell, hogy a leginkább vízigényes növényeink a málna és a paradicsom. A tápoldatozásról se feledkezzünk meg, segítsük növényeiket a hőség okozta stresszes időszak átvészelésében.

A selyemfényű puszpángmoly lárvái helyenként nagy kárt okoztak, elsősorban ott, ahol elmaradt a tavaszi permetezés, vagy rosszul időzítették a kezelést. Általában elérték kifejlett nagyságukat és rövidesen bebábozódnak. A harmadik nemzedék lárváinak megjelenése augusztus első felétől várható. Ezek a lárvák már nem fejlődnek ki, hanem 1-2 cm-es nagyságban, szövedék védelmében áttelelnek a bokrok belsejében. A következő évi kártétel nagyságának csökkentésére célszerű akkor is permetezni.

dr. Varga Mária

szaktanácsadó