Növényvédelmi teendők  2015. 06. 27- 07. 03.

Növényvédelmi teendők 2015. 06. 27- 07. 03.

Gazdabolt 2016. júl. 25.

A szőlőszemek jól fejlődnek, hamarosan eléri a szőlő a fürtzáródás fenológiai állapotot. Most még a fürt belsejében is elérhetjük a különböző kórokozókat. Különösen igaz ez a szürkepenészre, amely az elmúlt évben is sok fejtörést okozott a szőlősgazdáknak.

Jó, ha a peronoszpóra, feketerothadás és szürkepenész ellen egyaránt ható fungicideket választjuk. Ilyen a folpet hatóanyagú Folpan 80 WDG, Luna, Quadris, Pegaso F, Pergado F, Prolectus, Shavit F. Tudni kell azonban, hogy a folpet hatóanyaggal rendelkező készítmények általában I. forgalmi kategóriába soroltak, felhasználásukhoz növényvédő szakember jelenléte szükséges.

A szőlőmolyok rajzása vontatott, a szexferomon-csapdákban kevés lepkét találunk. A nyári nemzedék ellen azonban célszerű védekezni, mert a szőlőszemekbe furakodva a szürkepenész számára is fertőzési lehetőséget biztosítanak. Javasolt rovarölő szerek: Affirm, Avaunt, Insegar, stb. (II. kat.), biotermesztőknek a Dipel.

A körtefákon, különösen a fogékony fajtákon (pl. Vilmos, Hardenpont, stb) a rendszeres permetezések ellenére felszaporodtak a körtelevélbolhák. Ellenük hatásos készítmények: Apacs (II. kat.), Dimilin, Envidor, stb. A védekezés sikeréhez azonban szükséges a tapadásokozó szerek használata és a nagy lémennyiséggel való permetezés. A mézharmatra telepedő korompenész a termés tárolhatóságát is rontja, nem beszélve az esztétikai következményektől.

A bolhával egyidőben folytatni kell a körtelevélrozsda elleni védekezést is a korábbiakban javasolt készítmények közül választva.

Almafáinkon – az elhúzódó rajzás miatt – az almamoly és aknázómolyok ellen is folytatni kell a védekezést az előzőekben javasolt rovarölő szerekkel.

A selyemfényű puszpángmoly lárvafejlődéséhez nagymennyiségű tápanyagot igényel. A növények belsejében láthatóak a növekvő lárvák, a buxusokon súlyos száradás tapasztalható. Az előzőekben javasolt rovarölő szereket használják a bokor belsejébe is eljuttatva.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó