Növényvédelmi teendők  2015. 06. 21-26.

Növényvédelmi teendők 2015. 06. 21-26.

Gazdabolt 2016. júl. 18.

A selyemfényű puszpángmoly most, a nyári nemzedék károsításának elején is súlyos pusztítást végez. A korábbi hetekben javasolt rovarölő szerekkel és módon lehetünk csak eredményesek a további kártétel visszaszorításában. Ne feledjük, lesz még egy nemzedék, amely a még meglévő leveleket és más táplálék hiányában a fás részeket is fogyasztja, súlyos beavatkozva ezzel a növény életébe. A védekezéseket 2-3 alkalommal kell beiktatni, 7-10 napos fordulóban.

Látszólag a levéltetvekkel sem bírunk. Permetezés után szinte napokon belül új egyedekkel, sőt telepekkel találkozhatunk. A védekezéseket folytatni kell, de az érésben lévő gyümölcsöknél különös figyelmet fordítsunk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására.

A vértetvek is nagyon ragaszkodnak megtelepedésük helyeihez. Nem szabad megengedni, hogy késő ősszel egyetlen példány is telelőre vonulhasson az almafa gyökereihez, ezért továbbra is védekezni kell!

Virágoznak a szelídgesztenyefák. A szépséges virágokat tömegesen látogatják mézelő méheink. Az általuk gyűjtött méz különleges hatásai között említhetjük szervezet- és szíverősítő, vérszegénység és visszértágulat elleni, trombózis és légúti gyulladások elleni hatását, valamint különleges illatát. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a méhek érzékenyek a növényvédő szerekre, ezért a közelben sem szabad permetezni (kivéve a méhkímélő technológia alkalmazásával).

Rózsabokrainkon és a futórózsákon egyaránt sokféle betegséggel találkozhatunk. A lisztharmat, a rozsda, a peronoszpóra, szürkepenész és még többféle levélbetegségen (képen) kívül különböző kártevők is folyamatosan károsítják: számos darázsfaj lárvája, levéltetvek stb. Valamennyi rózsakárosító ellen az Amistar + Antracol (II. kat.) + Karate kombinációt ajánlom.

Szőlőinkben sem szabad lazulnia a növényvédelmi fegyelemnek! A szakszerűtlen védekezések nyomán 7-10 napon belül láthatóak lesznek a betegség tünetei, amelyek rövid időn belül elhatalmasodhatnak, és csak hosszú, nehéz küzdelem árán tudunk részleges eredményt elérni.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó