Növényvédelmi teendők  2015. 06. 14-20.

Növényvédelmi teendők 2015. 06. 14-20.

Gazdabolt 2016. júl. 11.

Általában elmondhatjuk, hogy a „tomboló nyár” eső nélkül nem kedvez a kórokozóknak. A különböző, növényfajokhoz társuló lisztharmatgombák azonban melegkedvelők, és egy kisebb lehűlés (25-28 oC), amit most jeleznek előre, újabb megerősödésüknek kedvez. Ezért nem ülhetünk ölbe tett kézzel: fontos a megelőző védelem!

A szőlő általános fenológiai állapota jelenleg a virágzás. Nagyon érzékeny ilyenkor a növény, és mivel a téli és tavaszi időjárás egyértelműen kedvezett a kórokozónak, megelőző védekezést kell elvégezni. Az előző héten javasolt gombaölő szerek közül válasszanak, és a virágok kímélése érdekében most ne használjanak a kombinációban ként.

A szőlőmolyok ellen még mindig nem aktuális a védekezés.

A lisztharmatra fogékony almafák (Jonathan típusúak) védelmét sem hagyhatjuk abba! Itt a kén mellé tegyünk felszívódó, egyúttal varasodás ellen is ható gombaölő szert.

Az almamoly elhúzódó rajzása miatt még érdemes újra permetezni vedlésgátló )Runner, Dimilin stb.), vagy hosszú hatásidejű felszívódó készítményeket (Mospilan), illetve Actara Avaunt és Steward feltételes forgalomban (II. kat.) vásárolható rovarölő szert.
Az alma tárolási gondjaival küzdő termelők a permetezéskor gondoljanak arra, hogy a kalcium-pótlást már most el kell kezdeni megfelelő lombtrágyával (pl. Fitohorm Ca vagy Kalcidol stb.)
A vértetvek ellen folyamatosan kell permetezni az előző hetekben ajánlott készítményekkel és módon.

A körterozsda elleni védelem folytatása és a körtelevélbolha gyérítése is folyamatos növényvédelmi teendő.

Az őszibarack termésén már fellépett a lisztharmatfertőzés (képen), amelyre Score vagy Topas mellé ként (pl. Eurokén, Thiovit, Kumulus) alkalmazzanak.

A levéltetvek gradációja változatlanul tapasztalható gyümölcsfákon és dísznövényeken egyaránt. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására ügyelni kell a felhasználható rovarölő szerek megválasztásakor.

Zöldségeskertjeink folyamatos ellenőrzésével a növényvédelmi problémák idejében felfedezhetők és hatékony védekezést folytathatunk.

A selyemfényű puszpángmoly elleni védekezést se hagyjuk abba! Akadályozzuk meg a felszaporodását, figyeljük bokrainkat és sövényeinket, és a korábbiakban ajánlott vegyszerekkel védekezzünk.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó