Növényvédelmi teendők  2015. 06. 07-13.

Növényvédelmi teendők 2015. 06. 07-13.

Gazdabolt 2016. júl. 4.

A tartós meleg hatására a szőlő virágzása mindenütt megkezdődött és napokon belül intenzív lesz. A szőlő életében – a károsítók tekintetében – ez a legkritikusabb időszak. Az elmúlt évi járvány, a tél és tavasz száraz időjárása egyértelműen a lisztharmat számára teremtett kedvező feltételeket.

Már május elején láthatóak voltak az ivaros alakokból származó fertőzés tünetei és a kórokozó most is „jól érzi magát”, mivel melegigényes. Fejlődése 25-28 C fokon a meggyorsul és ilyenkor a legerőteljesebb. Most már nemcsak a levelekre, de a virágzásban lévő fürtökre is nagy veszélyt jelent. Az elmúlt előrejelzésben felsorolt gombaölő szerekkel való permetezést kell megismételni 10-12 napon belül. Szőlőmolyok ellen most sem kell védekezni!

Peronoszpóra ellen sem kell különösen hatásos készítmények közül választani, mert ennek a kórokozónak sem a téli időjárás, sem a száraz tavasz nem kedvezett. Az előzőekben felsorolt készítmények közül válasszanak.

A levéltetvek telepei most már szinte minden kerti növényünkön fejlődnek. Szívogatásuk nyomán mézharmatot termelnek – melyre a hangyák járnak – de vírus átvivő szerepük sem hanyagolható el. Az előzőekben felsorolt rovarölő szerek közül válasszanak és váltsák is a szereket /esetleg kialakulhat a rezisztencia. A kártevőknek évente sok nemzedéke van, tehát nem végzünk felesleges munkát (képen).

A zöldséges kertben a kiültetett palánták – paradicsom, paprika – megelőző védelmére már most érdemes gondolni baktérium- és gombabetegségek ellen. A szokásosnál gyakrabban, akár hetente jó permetezni réztartalmú szerrel (Champion, Astra, Vitra, Cuproxat stb.)

Aki még nem permetezett a puszpángmoly nyári nemzedéke ellen – ne várjon sokáig. A lárvakelés napokon belül megtörténhet és már akkor ott kell lenni a hatásos rovarölő szernek a puszpáng (Buxus) bokrokon. Dimilin, Mospilan, Runner stb.

Ha tujaféléken a hajtásvégek táján száraz részek vannak, érdemes levágni. Ezt a száradást gombabetegség okozza, ne hagyjuk továbbterjedni. A visszavágás az egészséges részen belül történjék. Az előzőekben ajánlott tavaszi permetezések hatásosak voltak, most nem érdemes újra permetezni. A visszavágás akkor sok esetben nem történt meg.

Dr.Varga Mária

szaktanácsadó