Növényvédelmi teendők – 2015 március 6-12.

Növényvédelmi teendők – 2015 március 6-12.

Gazdabolt 2016. ápr. 11.

Az elmúlt őszön, vagyis a nyár második felétől tartó időszakban az átlagosnál is több csapadék hullott. Ebben az időszakban alakultak ki egyes gombabetegségek (pl. tafrinás levélfoltosság, monília stb. áttelelő képletei, amelyek megerősödve érték el a telet. A tél száraz és az évszakhoz képest kifejezetten enyhe volt, ezért különösen fontos a lemosó szerek megfelelő használata.


Rügyfakadás előtt, legalább 10 C-fok körüli hőmérsékleten először használjanak réztartalmú gombaölő szereket (pl. Bordóilé 2-3 %-os dózisban). Ez a kezelés különösen a csonthéjas gyümölcsfáknál szükséges, de más fák is meghálálják. A csonthéjasokon rügyfakadáskor is ismételjék a rezes permetezést a különösen nehezen pusztítható kórokozók ellen. Almatermésűeken ekkor már érdemes a réz+kén+olaj összetételű lemosó szereket választani, hiszen a kártevők is jól teleltek az enyhe télben. Nemrég láttam egy gyümölcsfaágon sok pajzstetvet, amelyek kilépve a védelmet nyújtó pajzsaik alól már mozgásba lendültek! Az olaj a kártevők légzését gátolja, így fejti ki kedvező hatását.


Az elmúlt őszön szinte minden orgonabokor levélatka kártételét mutatta: a levelek bekanalasodtak. A rügyben élő kártevőt korán kell pusztítani, és erre is alkalmas az olaj. Nem sok idő múlva azonban speciális atkaölő használatára is szükség lesz (pl. Sanmite).


Sokan panaszkodnak terméskötés után az egres (köszméte) számukra ismeretlen betegségére, amelyet amerikai lisztharmat okoz. Nagyon nehezen pusztítható kórokozó, ezért már ilyenkor el kell kezdeni a védekezést (réz+kén+olaj).


A vértetves almafák gyökereiről az enyhe idő következtében elindulnak a vértetvek, amelyek most még az olajra érzékenyek. Fontos, hogy ne csak az koronát, hanem a fák törzsét is részesítsük alapos lemosó kezelésben a mozgásban lévő kártevők gyérítésére.


Szinte biztos, hogy az idén a növényvédelem tekintetében nem lesz könnyű évük a kertészkedőknek. Így volt ez máskor is, de a sok új károsító megjelenésével egyre nehezebb kiigazodni és eredményesen küzdeni az egészséges, tetszetős terményért.

2015. március 6.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó