Növényvédelmi teendők – 2013. május 24-30.

Növényvédelmi teendők – 2013. május 24-30.

Gazdabolt 2013. máj. 27.

Almafáinkon a varasodás levéltünetei láthatók, elsősorban az arra érzékeny fajtákon. A megfelelő védekezések elmaradása komoly veszélyt jelent a kis gyümölcsökre is. Egyúttal a lisztharmat ellen is védenek a Chorus, Score, Topas, stb. de célszerű a felszívódó gombaölő szerek mellé a kontakt ként is alkalmazni (pl. Thiovit, Kumulus stb.).

Nagyobb almáskertekben az aknázómolyok és a már rajzó almamoly ellen a hosszú hatásidővel rendelkező úgynevezett növekedésgátló készítményeket célszerű választani (pl. Dimilin, Runner stb.) Egyes területeken a kalciumhiány következtében a gyümölcs a tárolás során foltosodik, ennek megelőzésére már most keverjék a permetléhez a kalcium-tartalmú lombtrágyákat (pl. Fitohorm Ca, Calcidor stb.).

Körtefákon az előzőekben javasolt körterozsda elleni kombinációk a varasodás ellen is jó hatásfokkal alkalmazhatók. A körtelevélbolha több nemzedékes kártevő, ezért a védekezés során figyelmet kell fordítani felszaporodásának megakadályozására. A kártevő ellen javasolt készítmények (pl. Dimilin, Mospilan, Vertimec – az utóbbi feltételes forgalomban vásárolható) mellett szükséges adalékanyag (pl. Agrol stb.) alkalmazása is.

[caption id="attachment_1477" align="alignleft" width="300"] Puszpáng-ilonca kártétele[/caption]

A szőlők növényvédelmében az első permetezések tovább már nem halaszthatók, a kén (Thiovit, Kumulus stb.) nagy adagban a lisztharmat áttelelő képleteinek elpusztítására, míg a Dithane, Polyram vagy réztartalmú gombaölő szerek a feketerothadás és a peronoszpóra fertőzések megelőzésére alkalmasak. A szőlőmolyok rajzása vontatott, kis számú lepke repül be a csapdákba, ezért az áttelelő nemzedék elleni védekezés el is hagyható.

A levéltetvek kolóniái ellen felhasználhatók a piretroidok, de az általuk besodrott levelek védelmében ezek majdnem hatástalanok, ilyenkor célszerű a felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szerekhez nyúlni (pl. Actara, Mospilan).

A puszpáng-ilonca rajzása megkezdődött, a fénycsapdák már fogják a lepkéket. Jellemzőjük, hogy piszkosfehér színű szárnyainak szegélye sötétebb, barnás-szürke árnyalatú. A károsított bokrokból hamarosan tömegesen fognak kirepülni a lepkék. A védekezést ezt követően hamarosan szükséges elvégezni!

Az előző heti előrejelzés itt olvasható!