Növényvédelmi teendők 2013. május 20-26.

Növényvédelmi teendők 2013. május 20-26.

Gazdabolt 2013. máj. 20.

Az elmúlt hét esőzései sok csapadékkal nem jártak, de állandó párásságot biztosítottak a gombabetegségeknek. Újult erővel támadtak a moníliafélék, a tafrinás levélfodrosodás és az almatermésűek varasodása is megjelent. A száraz időszak beköszöntével érdemes megismételni a korábbi kezeléseket.

A felszívódó készítmények közül a Folicur és Orius feltételes forgalomban (II. kat.), míg a Chorus szabadon vásárolható (III. kat.). A kezelést 7-10 napon belül ajánlott megismételni. A tafrinás levélfodrosodás ellen a Score+Bravo kombinációt ajánlom.

Súlyos moníliás tüneteket lehetett észlelni kajszibarack fáinkon a gyors elvirágzást követő napokban. A fertőzés újabb jelei láthatóak azóta is. A betegség elleni védekezéseket ezért feltétlen folytatni kell Signum+Bravo, Score+Cuproxat, Chorus+Dithane kombinációk közül választva.

Gyümölcsfáinkon, bokrainkon különféle hernyók károsítása nyomán szabálytalan rágásokat, levéltetveket és körtelevélbolhát láthatunk. Az utóbbiak jelenlétére a hangyatömegek vonulása hívja fel a figyelmet. Ellenük általában megfelelő védelmet nyújtanak a piretroidok (Karate, Decis stb.), a körtelevélbolha speciális védelmet kíván (Mospilan, Spilan, Vertimec – utóbbi feltételes forgalomban vásárolható). Aktuális permetezéseink során ne felejtkezzünk el a rózsatövekről sem!

Gyümölcsös kertjeinkben apró méretük miatt szabad szemmel nem látható levél- és gubacsatkák ellen rejtett életmódjuk miatt a felszívódó mechanizmusú Vertimec (II. kat.) vagy Pyranica (I. forgalmi kategória) használatát javaslom. Ne hagyjuk a több nemzedék kialakulása következtében tömeges károsításukat kialakulni!

Veszedelmes betegség a körterozsda, ami az utóbbi évtized nagy növényvédelmi gondját jelenti. A gazdacserés kórokozó tünetei néhány héten belül megjelennek, és sok esetben rendkívüli mértékben elterjednek körtefáinkon. A borókaféléken áttelelt gomba nyári alakja a körtét károsítja. A védekezés a betegség ellen már aktuális és nagy odafigyelést kíván. Ajánlom az Eclair+Score vagy Amistar Top felhasználását 10-14 napos fordulókban 3 alkalommal.

A szőlők permetezésére javasolt kontakt gombaölő szeres kezelést 10-14 napon belül célszerű megismételni. Nagy adagú kén az áttelelt képletekből már megtörtént lisztharmat fertőzések blokkolására (Thiovit, Kumulus, Cosavet stb. 1 kg) és Dithane, Equiation Contact, Vondozeb a felhasználási javaslatban előírt dózisban a peronoszpóra, a feketerothadás és az orbánc fertőzések ellen 100 liter permetlé felhasználásakor.
Szőlőmolyok ellen – aki még eddig nem használt rovarölő készítményt – javaslom a Runner, Avaunt vagy Steward kijuttatását (az utóbbi két készítmény feltételes forgalomban vásárolható).

Az ezüstfényű puszpángmoly, más néven puszpáng-ilonca (Cydalima perspectalis) bábozódása folyamatos és tömeges. A védekezést a tojásrakás utáni időben – a fénycsapdás megfigyelés alapján időben jelzem - vedlésgátlóval (pl.Runner) javaslom. Tudomásul kell venni, hogy megkésett védekezéssel a kártevő gradációját nem tudjuk megfékezni.