Növényvédelmi teendők – 2013. június 7-13.

Növényvédelmi teendők – 2013. június 7-13.

Gazdabolt 2013. jún. 8.

A minden napos esőzést követően végre elővehetjük permetező gépeinket, és elvégezhetjük az aktuális növényvédelmi kezeléseket gyümölcsös kertjeinkben, szőlőinkben.

Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy a szőlővédelem kritikus időszakához érkeztünk! A virágzást megelőző időszakban különös gondossággal kell a kórokozók elleni megelőző védekezéseket elvégezni! Az elmúlt héten részletesen foglalkoztam a kérdéssel.

A kajszibarackfák korábbi moníliás fertőzéséhez most két új betegség tünetei társulnak: a gnomóniás levélfoltosság és a levéllikasztó betegség. Az aktuális védekezésnél ezekre is legyünk figyelemmel. Javasolt kombináció pl. a Teldor+Antracol, amely a felsoroltak mellett a gyümölcs rothadását is gátolni tudja.

[caption id="attachment_1598" align="alignleft" width="224"] Levéltetű rózsán[/caption]

Az őszibarack és szilvafákon már jól láthatóak a keleti gyümölcsmoly és barackmoly károsításának tünetei: a hajtásvégek fakóbarna leszárítása. A több nemzedékes kártevők pusztítása egész nyáron folyamatos, ezért érdemes védekezni ellenük felszívódó rovarölő szerrel (pl. Mospilan), amely egyúttal a tömegesen jelentkező levéltetveket is megfelelő hatásfokkal gyéríti.

Körtefáinkon a rozsdabetegség elhatalmasodását a tünetek megjelenése előtt kell megfékezni, erről az előzőekben már részletes tájékoztatást adtam.

Virágos kertünkben is tüzetesen vizsgáljuk a növényeket! A rózsán, margarétán és esetleg már a krizantémon tetveket, esetleg atkákat fedezhetünk fel. Mindkét kártevő csoport virágjaink díszítő értékét jelentősen ronthatja.

 

 

 

Növényvédő szer, ajánlás:
Kajszibarackfák esetében javasolt kombináció pl. a Teldor+Antracol
őszibarack és szilvafákon pl a Mospilan