Növényvédelmi teendők – 2013. június 21-27.

Növényvédelmi teendők – 2013. június 21-27.

Gazdabolt 2013. jún. 25.

A szőlőperonoszpóra 2013-ban is „megtréfálta” a szőlősgazdákat. A szélsőséges időjárás (erős lehűlés, naponta hulló csapadék stb.) miatt elmaradtak a szokásos, 10- 20 cm -es hajtásállapotban javasolt kontakt gombaölő szeres védekezések vagy a virágzás előtti állapotban végezték el őket. A kórokozó áttelelése szinte akadálytalanul megtörtént /őszi és téli nedvesség/ és április-májusban is voltak esős periódusok.

Az Istvánffy-Pálinkás táblázat alkalmazásával az első fertőzések bekövetkezhettek a hideg időszakban, csak a lappangási idők voltak nagyon hosszúak (14-18 nap). Lejáratuk után meg is jelentek az első tünetek az elvirágzásban lévő szőlőn annak rendje és módja szerint. Olajfolt nélkül észlelhetők egyes szőlő-dűlőkben a fürtperonoszpóra tipikus tünetei a „kivirágzás” szomorú látványával együtt. Valamennyien tudjuk, hogy ezeket a bogyókat már nem kell leszüretelni. Az annyit emlegetett prevenció elmaradt, mostantól a még védhető fürtök megmaradásáért folyik a sziszifuszi küzdelem. Erre utaltam május 31-én kiküldött növényvédelmi összefoglalómban.

[caption id="attachment_1715" align="alignleft" width="300"] Jellegzetes olajfolt-tünet a szőlő levelén[/caption]

Félő, hogy hamarosan a lisztharmat konídiumos fertőzésének tömeges megjelenése borzolja a kedélyeket a szőlőkben. A védelmet jelentő viaszréteg még nem alakult ki a szőlőszemeken, a fürtök szabadon állnak a kórokozó támadása idején. Pedig az ivaros áttelelés ebben az esetben is kedvezően alakult, van a szőlőkben elegendő fertőző anyag- akár járvány is kialakulhat. Bízzunk abban, hogy még nem késő! Az úgynevezett „nagyágyúk” bevetésével megállítható a nem kívánt folyamat. A Talendo Extra, Flint Max vagy Vivando mellett használják a ként is 3 kg/ha dózisban.
Szőlőperonoszpóra ellen is a felszívódó készítmények felhasználását javaslom, melyek kiváló blokkoló, gyógyító hatással is rendelkeznek (Profiler, Initium, Pergado stb.) Sajnos, a hajnali ködök, nedves szőlőfelületek a kórokozó esélyeit növelik.