Növényvédelmi teendők – 2013. július 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2013. július 8-14.

Gazdabolt 2013. júl. 8.

Egyes szőlőkben az orbánc kora tavaszi tünetei mára elhatalmasodtak. Ennek okát a megkésett permetezésekben (május 20-a után védekeztek először és már akkor felszívódó készítményekkel) valamint abban látom, hogy az orbánc ellen hatásos gombaölő szerek felhasználása elmaradt.

Támad a lisztharmat is elsősorban fürtökön találhatóak a konídiumos fertőzés tünetei. A szőlő viaszrétege még vékony, komoly károkat idézhet elő a kórokozó tömeges felszaporodása. Ezért a legjobb szereket válasszuk és használjunk ként is.

Rózsatöveinket különböző betegségek támadták meg, melyek közül legsúlyosabb a diplokarponos levélfoltosság, de a rózsaperonoszpóra, rozsda és lisztharmat is gyakori. Az Amistar mellett használják a Topsin-metilt.

[caption id="attachment_1779" align="alignleft" width="224"] Levéllikasztó betegség tünete kajszi levelén és termésén[/caption]

A levéllikasztó betegség szinte minden csonthéjas gyümölcsfán támad, egyes érzékeny fajtákon látványos a fertőzés erőssége. Célszerű védekezni a kórokozó ellen, mert a támadást levélhullás követi. Az idei termés beérésének akadályoztatása mellett a fa kondícióját, további életét is károsan befolyásolja a nagymértékű lombhullás. Javasolt gombaölő készítmények: Thiovit+Dithane, Thiovit+ Topsin-metil, Thiovit+Sporgon

Gyümölcsfáink esetleges permetezése során figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására.

Egyes fogékony köszméte fajtákon az amerikai lisztharmat a termést elpusztította. Az idei kár már nem orvosolható, de a jövő évben megfelelő technológiával megvédhető a növény.