Növényvédelmi teendők – 2013. július 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2013. július 15-21.

Gazdabolt 2013. júl. 15.

A megfelelő növényvédelmi technológia alkalmazásával a jelenleg általános fürtzáródás előtti állapotig a legfontosabb károsítók vonatkozásában szinte tünetmentességet érhettünk el szőlőinkben. A viaszréteg kialakulásával a fürtök betegségekkel szembeni ellenálló-képessége jelentősen megnő.

A továbbiakban a réz és kén használata javasolt az előírt dózisban.

A szőlőmolyok nyári nemzedéke rajzik, néhány napon belül időszerűvé válik a környezetbarát növekedésgátló készítmények bevetése. Ez a generáció gyorsan szaporodik, és tojást rak, nem szabad késlekedni a permetezéssel!

A különböző talajadottságú dűlőkben láthatóak a hiánytünetek – elsősorban a magnézium-hiány, de előfordul a kálium, a bór és a vas hiányának tünetegyüttese is. A megfelelő lombtrágyával most még eredményeket érhetünk el a tápanyagegyensúly megvalósításában.

[caption id="attachment_1823" align="alignleft" width="300"] Kalciumhiány tünete paradicsomon[/caption]

Zöldséges kertjeinkben is elsősorban a tápanyaghiány tünetei mutatkoznak. A probléma megoldására alkalmazzuk gyakrabban a lombtrágyákat. Kiemelt figyelmet kell fordítani paradicsom és paprika töveinken a termés alsó részén száraz, barna foltok formájában megmutatkozó kalcium-hiány kialakulására. Ellene pl. Kalcidor, Fitohorm Ca stb., vagy a kalcium mellett magnéziumot és nyomelemeket is tartalmazó Biomit Plussz használható.

A fogyasztásra kerülő termények esetében mindenkor fokozottan figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők maradéktalan betartására a permetezések során!

Virágainkat sem kímélik a kártevők és betegségek. Felismerésük fontos a helyes védekezés megtervezésében, a hatásos növényvédő szerek alkalmazásában.