Növényvédelmi teendők 2013. augusztus 8-14.

Növényvédelmi teendők 2013. augusztus 8-14.

Gazdabolt 2013. aug. 5.

Gyakori a napperzselés a levelek takarásából kibontott szőlőfürtökön, esetleg gyümölcsökön. Ellene nem tudunk semmit sem tenni. Ha balkonládás vagy cserepes virágokon tapasztalunk ilyen elváltozásokat, próbáljuk áthelyezni a növényeket árnyékos helyre. Lehetőleg a kora reggeli órákban, állott vízzel öntözzünk, és a tápoldatot se sajnáljuk gyötrődő növényeinktől.

Az aszályos forróság hatására a gombabetegségek a szokásosnál kevesebb gondot okoznak álló kultúráinkban, a gyümölcsfáknál és a szőlőnél. A 35 C-fok feletti hőmérsékleten a szőlőlisztharmat gombaspórái is elpusztulnak, a szőlőperonoszpóra számára pedig teljes mértékben kedvezőtlen az időjárás. Ezért a szőlő permetezés során részesítsék előnyben a réz és kén használatát. Rovarölő szerek kijuttatása most felesleges.

Még mindig érdemes a selyemfényű puszpángmoly lárvái ellen permetezni azoknak, akik a nyári nemzedék pusztítása idején még nem védekeztek a falánk kártevő ellen.

Paradicsom, paprika töveinken helyenként súlyos kalciumhiány-tünetek láthatóak a termések alsó részén. Rendszeres levéltrágyázással a probléma elkerülhető (Fitohorm Ca, Kalcidor, stb.).

Érzékeny almafajtáinkon – elsősorban a leveleken – súlyos varasodás tünetek alakultak ki az elmúlt időszakban. A betegség terjedésének megakadályozására jelenleg a kontakt gombaölő szerek alkalmasak (Antracol, Dithane, Efuzin stb,).