Növényvédelmi teendők – 2013. augusztus 29-szeptember 4.

Növényvédelmi teendők – 2013. augusztus 29-szeptember 4.

Gazdabolt 2013. aug. 27.

Az esős napok hatására az érésben lévő gyümölcsök és a szőlő rothadásos folyamata megindulhat, illetve felerősödhet. A penészgyepek elsősorban a sebzések (darázskártétel, jégverés stb.) helyén alakulnak ki.

A darazsak begyűjtése erjedő folyadékot tartalmazó műanyag flakonok kihelyezésével a lehetőséget zárja ki. A jég káros hatását a gyors rezes kezeléssel nagyjából megoldottuk – mégis ha észleljük a tüneteket, használjuk a speciális gombaölő szereket, minden esetben betartva az élelmezés-egészségügyi várakozási időket  (Teldor 500SC – é.v.i. csemegeszőlőben 7 nap, borszőlőben 14 nap, őszibarack és szilva esetében 3 nap).

A kései szüretelésű szőlőfajták záró permetezésére mostanában kerülhet sor. Legalkalmasabbak a rézkészítmények nemcsak a peronoszpóra, orbánc és feketerothadás ellen, hanem a tőke-pusztulásokkal szemben is bizonyos védelmet nyújtanak azáltal, hogy a növény erőnléti állapotát javítják és a fás részek beérését is segítik.

[caption id="attachment_2044" align="alignleft" width="300"] Szürkepenész tünete muskátli levelén[/caption]

A kén-készítményeket lisztharmat ellen használják! Az áttelelést szolgáló gombaképletek nagy számban megtalálhatók a lombozaton még éretlen állapotban.

A folyamatosan magas páratartalom hatására virágainkon (rózsa, muskátli stb.) is megjelenhet a szürkepenész A beteg virágokat és leveleket minél előbb távolítsuk el, hogy elejét vegyük a kórokozó felszaporodásának.

A puszpángmoly áttelelésre készülő fiatal hernyói ellen érdemes lesz védekezni szeptember első dekádjában. A jövő évi kora tavaszi kártételt előzhetjük meg a permetezéssel, melyet addig, célszerű elvégezni, míg a lárvák a maguk által készített szövedék védelmét nem élvezik. Ajánlott növényvédő szerek: Karate és más piretroidok. A felszívódó készítmények és a növekedés-szabályozók ebben az időszakban kevésbé hatásosak a kártevő életmódja miatt.