Növényvédelmi teendők – 2013. augusztus 15- 21.

Növényvédelmi teendők – 2013. augusztus 15- 21.

Gazdabolt 2013. aug. 20.

Az elmúlt hét viharai sok helyütt jeget is hoztak magával, ami nagyságához mérten különböző mértékű kárt okozott. Szemtanúk állítása szerint helyenként dió nagyságú jégdarabok hullottak, a szerencsésebb vidékeken mogyorónál kisebb méretű jég pusztított.

A jég által ütött sebeket feltétlen szükséges begyógyítani! Erre jó hatásfokkal alkalmazhatók a rezes készítmények (rézoxiklorid, rézhidroxid, rézszulfát, stb. hatóanyag). Figyelemmel kell kísérni azonban egyes növényfajok illetve fajták rézérzékenységét (pl. őszibarack, sárga színű almafajták). Ha az őszibarackot már betakarítottuk, célszerű kockáztatni!

A jégverést szenvedett zöldségekről ne mondjanak le, a növények képesek megújulni az esetek nagyobb részében.

Idén különösen erős a körterozsda fertőzöttség. Az időben, a leghatásosabb gombaölő szerekkel elvégzett permetezések is csak gyéríteni tudták a tüneteket, de preventív alkalmazásuk sem hozta meg az elvárható mentességet. A termés betakarítását követően feltétlenül permetezzenek réztartalmú készítménnyel, mert a tél beállta előtt a gomba áttelepül a borókafélékre. Ez az úgynevezett gazdacsere lehet az oka védekezéseink eredménytelenségének.

[caption id="attachment_2008" align="alignleft" width="300"] A filoxéra levéllakó alakja[/caption]

Kollégánk érdekes jelenséggel találkozott az elmúlt napokban. A szőlőgyökértetű (filoxéra) levéllakó alakja a szakirodalom szerint ritka az európai szőlőfajták levelein. Egy kertben, lugas szőlőn azonban jelentős fertőzést talált. Ennek a kivételes fellépésnek okai egyelőre ismeretlenek. Jelenleg a gubacsokban kifejlett tetű és 10-14 tojás volt. A kártevő elpusztítása fontos. Csak felszívódó rovarölő szerrel tudunk a gubacsok belsejébe eljutni (pl. Mospilan). A Steward is felszívódó hatású, és részleges tojásölő hatással is rendelkezik.

Krizantém növényinket vizsgáljuk át! Láthatjuk a levéltetvek betelepedését, esetleg szeptóriás és fehérrozsda betegség tüneteket. Az Amistar + Antracol a gombabetegségek elleni megelőző védekezésre, levéltetvek ellen pedig a Careo, Karate, Mospilan vagy Pirimor -t válasszák.