Növényvédelmi teendők – 2013. aug. 22- 28.

Növényvédelmi teendők – 2013. aug. 22- 28.

Gazdabolt 2016. febr. 29.

Sok gondot okoznak a darazsak szinte minden kultúrában. Néha tömegesen lepik el a szőlőt, körtét és más érésben lévő, cukrosodó gyümölcsöt. Ellenük használhatunk gyári vagy házi készítésű darázscsapdát, de legjobban rejtekhelyeiken tudjuk elpusztítani őket, persze nagyon óvatosan (Protect darázsirtó aerosol, Biostop darázs-légycsapda).


Védekezzünk a darazsak ellen

Még a kései szőlőfajták zsendülése is előrehaladott. Az elkövetkező napokban egyre több helyütt megkezdődik a szüret az Irsai Olivérrel. A permetezések réz és kén kombinációval történjenek. Jelenleg nem találtunk szürkepenész fertőzést, tehát az esetleges védekezést későbbre halaszthatjuk. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időket minden esetben be kell tartani!

A szőlőmolyok őszi nemzedéke is megkezdte rajzását, a rajzás intenzitása alapján esetleg szükség lehet a kártevő elleni védekezésre.

A szilvahimlő vírus (PPV) tünete őszibarackon

Egyes almásokban felszaporodott a vértetű. A viaszos, tömött vattához hasonlítható telepek alatt élnek a tetvek. Az ellenük való védekezés aktuális, mert hamarosan telelőhelyeikre vonulnak /almafák gyökérzete/ és ott már nem tudjuk elpusztítani őket (Actara, Apacs, stb.).

A szilvahimlő vírus (Plum pox virus – PPV) kajszifáinkon és a szilvafákon gyakran előfordul az utóbbi időben. Igaz, ellene nem tudunk védekezni, de a fa kondícióját, erőnlétét fokozva, a rezes permetezéseket gyakrabban iktassuk be a vegetációban, és a nyugalmi időszakban egyaránt. Az oltványvásárlásnál a toleráns fajtákat válasszuk.

Sokan panaszkodnak, hogy kisebb nagyobb lyukakat és az azokból kieső rágcsálékot, illetve ürüléket találnak egye gyümölcsfáik vázágain illetve törzsén. A farontó hernyók több éves fejlődésűek, ezért minél előbb célszerű elpusztítani őket. A lyukba vattát dugjunk, amire előzetesen, tömény rovarölő szert juttattunk, majd a lyukat zárjuk le viasszal, ragasztóval stb.