Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

Pap Edina 2020. jún. 27.

Zöldségeskertjeinkben a különféle zöldségek a hosszan tartó esőzések után jó erőben, látszólag egészségesen fogadják a gazdát. Tüzetesen áttekintve azonban gyakran találkozhatunk különböző károsítók tüneteivel.

A spenót nagyon gyorsan felmagzott, és a levéltetvek sokasága tovább rontotta a helyzetet.

A zöldborsó a szárazság miatt gyorsan beérett, kevesebb virág fejlődött és kevesebb termést érlelt a növény. Betakarítás előtt lisztharmat és rozsda is károsította.

A burgonyanövények szépen fejlődnek. A burgonyabogár a megszokottnál is korábban érkezett, nagy létszámmal, így eddig több alkalommal volt szükség permetezésre, és ezután sem hagyhatjuk abba a védekezést. Az alternáriás betegség főleg az alsó leveleket támadta meg. Eső után a szeptória tünetei is megjelentek. Mindkét betegség ellen hatékonyan alkalmazhatóak a réztartalmú gombaölő szerek. A mélyebb fekvésű kertekben a burgonyavész is károsít. Ennek a veszélyes betegségnek a megelőzésére hatásosak a réztartalmú szerek, de jelenleg már célszerű felszívódó készítményekhez nyúlni (pl. Ridomil Gold Plus, Curzate R, Forum R stb.). A kezeléseket 10 napon belül célszerű megismételni.

A káposztaféléknél a palánták kiültetésétől a mai napig a levéltetvek ellen folyamatosan küzdeni kell. A levelek viaszossága miatt a permetléhez nedvesítő szert is kell keverni. Helyenként kisebb-nagyobb számban előfordult a tripsz és a molytetű, de a lepkekabóca egyre nagyobb telepeivel is találkozhattunk.

A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller) a szárazságban nehezen keltek. Az esős napokban azonban megugrottak a növények. Gyakori a lisztharmat, zelleren a szeptória is károsít. A hervadó növények gyökérzónájában gyakori a légylárvák jelenléte, de drótféreg is előfordult.

A paradicsom az esős időben jól fejlődik, éppen ezért tápoldatozása fontos. Károsítói megegyeznek a burgonyánál leírtakkal, de gyakori a baktériumos fertőzöttség is.   

A paprika a felsoroltak között a legtöbb problémával küzd. A szárazságban az öntözés ellenére legyengültek a paprikatövek. A csapadék után kedvező látvány fogadja a gazdát, tüzetes vizsgálattal azonban több hibát fedezhetünk fel: a levéltetvek folyamatosan támadtak és még most is újabb kolóniáik ellen kell védekezni. Egyéb szívó kártevők – tripszek, molytetvek, lepkekabócák – is gondot okozhatnak. Vírusbetegségei ellen nem tudunk védekezni. A beteg töveket az állományból el kell távolítani és megsemmisíteni. Elég gyakoriak a különféle baktériumok károsítása, ellenük a réztartalmú szerek hatásosak (Cuproxat, Champion).  A paprika folyamatos, nitrogéntúlsúlyos táplálása nagyon fontos.

Az uborka fuzáriumos tőhervadása néhány területen szokatlanul gyakori volt. Ellene most már nem tudunk védekezni, de vetés, ültetés előtt több ez módon is lehetséges. Gyakori a lisztharmat és az előbbiekben említett kártevők is.

A hagymaféléknél a kártevők sokfélesége az általuk okozott tünetekkel hívja fel magára a figyelmet. A hagymafélék esetében is szükséges a permetlébe nedvesítő szert keverni.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó