Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.

Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.

Pap Edina 2020. ápr. 18.

Az időjárás szélsőségei, az éjszakai lehűlések és a nappali felmelegedések kissé „összezavarták” a károsítókat is. A kertészkedők számára évről-évre jelentős károkat okozók, egyebek mellett a selyemfényű puszpángmoly, a tuja-aknázómoly, levéltetvek, körtelevél-bolhák stb. egyedszáma az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.         

A ragacsos lapcsapdák fogásai alapján megfigyelhető a poloskaszagú darazsak repülése. Tehát most sem szabad felfüggeszteni az aktuális védekezéseket.

A selyemfényű puszpángmoly hernyói „szépen növekednek”.  Általánosan a 3. lárvastádiumban vannak, de 2. és 4. fejlődési alak is megtalálható a bokrokon. Természetes, hogy a nagyobb hernyók étvágya is nagyobb; csak megfelelő rovarölő készítményekkel lehet megakadályozni kártételüket. Még mindig ajánlom a növekedésgátló készítményeket (Runner, Dimilin) a tagló hatású piretrroidokkal (Karate, Decis stb.) kombinálva. Mindig, így most is kihangsúlyozom, hogy a permetlevet mélyen a bokor belsejébe juttassuk be!

A tujafúró aranymoly is károsít, a bábozódás elenyésző. Ellene a felszívódó Mospilan alkalmazására hívom fel a figyelmet.

A levéltetvek kolóniáit se hagyják növekedni! Ellenük elegendő a piretroidokkal való permetezés az átlagosnál nagyobb lémennyiséggel, erős vízsugárral.

A körtelevél-bolha mézharmata – a bolha által kiválasztott ragadós testváladék – csak tapadásfokozó adalékanyaggal (pl. Nonit) „törhető fel”, ezért a kijuttatott növényvédő szer mellett mindig használják (pl. Mospilan+Nonit) a levéltetveknél leírt módszerrel.

A vértetű előjött telelő helyéről és a metszési felületeken, egyéb sebzéseken a kolóniák kialakulása látható. A vértetvek védelmét az általuk kiválasztott viaszos anyag szolgálja (képen). Itt is fontos fenti kombináció alkalmazása.

A szőlőben a rügyfúró hernyók még mindig fellelhetők. Ne hagyjuk a további rügykártételüket, védekezzünk ellenük lehetőleg alkonyatkor – akkor intenzíven rágnak.

A hernyók közül az araszolók okozhatnak fejtörést a kertészkedőnek. A permetezés során gyorsan levetik magukat a károsítandó növény-felületről, amire feltétlenül figyelni kell (Mospilan, stb.).

A rovarok különböző alakzatban és növényi részeken rágnak. Virágzó gyümölcsfáink gyakori „látogatója” a bundásbogár. A virágok porzószálainak pusztításával komoly termésveszteséget okozhatnak. Védekezésre a piretroidok közül válasszanak (pl. Karate).

A rovarok elleni permetezések során természetesen az egyes jelentős betegségek ellen ható gombaölő növényvédő szereket kombinálják (Score, Chorus stb), amelyeket az előző növényvédelmi előrejelzésekben részletesen összefoglaltam.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó