Növényvédelmi előrejelzés – 2018. március 31.-április 6.

Növényvédelmi előrejelzés – 2018. március 31.-április 6.

Gazdabolt 2018. ápr. 1.

Márciusban két alkalommal is beköszöntött a tél, kemény hidegekkel és szerencsére hótakaróval. A kertésznél talán nincs is bizakodóbb ember. Élete során annyi kudarc, nem várt káresemény éri, mégsem adja fel. Bízik a jövőben és abban, hogy a rosszat mindig jó követi. Így legyen ebben az évben is!

A hótakaró alatt a növények biztosan nem fagytak el. A teljes nyugalmi állapotban lévő fák és bokrok is átvészelték az elmúlt időszakot. Az éledező rügyek károsodhattak kisebb-nagyobb mértékben, amiről most próbametszésekkel győződhetünk meg.

A lemosó permetezés fontosságára minden évben felhívom a figyelmet. Nem érdemes kifogásokat keresni! Rügyfakadás előtt mindenképpen permetezni kell!

A károsítók nagy számban áttelelhetnek a nagy hidegek ellenére is. Tudomásul vehetjük, hogy fennmaradásuk érdekében meglévő eszközeik száma szinte végtelen. A betegségeket okozó gombák pl. vastag, fekete fallal veszik körül áttelelő képleteiket és téli alakjaik ellenállóbbak.  Vannak hidegkedvelő kórokozók is, pl. a tafrina – amit nem véletlenül dérgombának is hívnak – és a monília is. A kártevő rovarok jól megválasztott  búvóhelyeken vészelik át a telet, de emellett az áttelelő alakok fejlődési formái (tojás, báb) is nagyon ellenállóak. A gyümölcsöseinkben is jelentős kárt okozó gyapjaspille nősténye saját szőrével fedi be a fatörzsre lerakott tojásait, egyes szövőlepke hernyók pedig a hernyófészkek védelmében várják meg a tavaszt.

Elmondható, hogy bármilyen hideg is a tél, a károsítók áttelelése nem kétséges!

Lemosó permetezésre általánosságban a réz + kén + olaj tartalmú készítmények ajánlottak. Csonthéjas gyümölcsfáink (sárga- és őszibarack, szilva, cseresznye és meggy) valamint a héjasok (dió, mogyoró, mandula) kezelésére őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás, szilván a bábaszilva-képződés, valamint a felsorolt fajokon kívül a mandulán is előforduló monília ellen a Bordóilé használatát ajánlom. Rügyfakadást megelőzően 2-3 %-os töménységben is alkalmazható, rügyfakadáskor azonban csak 1 %-ban. A permetezést megelőzően feltétlenül távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, a moníliás gyümölcsöt (gyümölcsmúmiát) és hajtásrészek.  

 

dr. Varga Mária

szaktanácsadó