Növények a sötét oldalon

Növények a sötét oldalon

Gazdabolt 2014. nov. 4.

Ki ne látott volna a sötét lakásokban, különösen télen, senyvedő megnyúlt, fakó növényszörnyeket. Kis utánajárással lehet találni olyan növénycsodákat is, amelyek az örök árnyékban is fantasztikus, hosszan megmaradó virágokkal, mutatós formával hálálják meg a gondoskodást.

A vásárlás előtt meg kellene ismerni a növények fényigényét

A növények lételeme a fény. A tájolástól függetlenül az ablakfelületek közelében a legerősebb a sugárzás. A szoba belseje felé három fényzónát lehet elkülöníteni. A természetes fénynek az ablak közelében - 5-20 centiméteren belül - a fele hasznosul a levelek felületén, félméteres távolságban már csak 25-50 százaléka, egy méterre 10-25 százaléka, és ennél távolabb, ott, ahol az emberi szem még képes megkülönböztetni a betűket, csak a fény 5-10 százaléka segíti a fotoszintézist.

Az olyan növénykedvelőknek is akad bőven válogatni valójuk, akik északi fekvésű, magas házak által árnyékolt, vagy más miatt sötét szobáikba szeretnének zöldet tartani. A növényeknek azért változatos alakjuk, életmódjuk, hogy a számukra nélkülözhetetlen fényhez hozzájussanak. Ezért kúsznak a liánnövények, költöznek az esőerdők teljes árnyékot adó magas fák ágaira az orchideák és más epifiták.

Az árudákban megvásárolt növény ősei régóta elszármaztak már az eredeti élőhelyükről, de a genetikai kód őrzi a fény iránti igényt. Ne felejtsék, hogy a virágüzletekben mindig nagy fényben, világosban vásárolnak! Ám vannak olyan zöld – és akad színes levelű – növény is, amelyik az ilyen erős fényben nem is érzi jól magát. A fényszegény környezetet is tűrők közös jellemzője, hogy a lakás sötét, fényszegény helyein érzik jól magukat, kedvelik a szórt fényt, félárnyékot, a tűző nap általában tönkreteszi őket, bár van, amelyik bírja a napot is.

Sok száz árnyékban is szépen díszlő növény közül lehet válogatni a magyar üzletekben is. A teljesség igénye nélkül sorolunk néhány olyat, amelyik azoknak is sikerélményt ad, akiknek általában nincs szerencséjük a növényekkel.

Az akantuszvirág (Jacobinia) félárnyékot, de a szórt fényt is kedvelő, amúgy mutatós szobanövény. Virágai szolgáltak mintául az ókori görög kőfaragóknak díszes oszlopfőik készítésekor. Nagy sötétzöld lándzsás levelei igen dekoratívak. A fényszegény helyen, árnyékban is szépen díszlik.

A golgoták egyik pompás változata a sárgavirágú (Passiflora coriacea). Míg társai a napos, félárnyékos meleget kedvelik, addig ez a golgotakülönlegesség fényszegény helyen érzi jól magát.

A Karaka-fa (Corynocarpus) Új-Zélandból származó szép formájú fácska. Fényszegény lakások ideális növénye. Tenyérnyi vaskos, viaszos levelei fényesek, sötétzöldek, a magnóliához hasonló virágai hófehérek. A szórt fényt, a félárnyékot kedveli.

Alig van olyan lakás, ahol a növény együttesből hiányoznak a könnyezőpálma vagy elefántfül (Alocasia macrorrhiza) Fényszegény helyen, sötét panellakásban is jól érzi magát. Gyorsan növő, könnyen kezelhető, nem kényes növény.

A szeméremvirág (Aeschinanthus radicans) is árnyékkedvelő, húsos levelű szobanövény, narancsvörös virágfüzérrel. Általában télen, több hónapig virágzik. A narancsvörös, és bordó virágú fajtája ajánlható a sötétebb szobákba.

Az ördögfüge (Clusia rosea) remek örökzöld fácska. Első ránézésre olyan mintha fikusz lenne. Pedig nem az, semmi közük nincs egymáshoz. Lassan nő, s a hosszú életű növény nem növi ki a lakást. Nagy rózsaszín virágaiból almaformájú termései lesznek, amelyek csillagként felnyílva a fán díszlenek tovább.

A növényárusok szerint a tamaya (Begonia corallina) az egyik legnépszerűbb növény. A dél-amerikai begóniafácska, a fényszegény lakások ideális növénye, mert nem bírja a tűző napot.

A tegnap-ma-holnap" virág (Brunfelsia pauciflora "Macrantha") olyan mint egy műanyagnövény. Minden tulajdonsága ideális szobanövénnyé teszi, örökzöld minicserje, lassan nő, sokat virágzik, arasznyi 2-3 centi széles fénylő, viaszos sötétzöld levelei igen dekoratívak. Tél közepétől a nyár elejéig nyílik Fodros virágai sötét kékeslilától, napról napra halványodva egészen kifakulnak. A szórt fényt, félárnyékot kedveli.

A tollvirág (Jacobinia) félárnyékot, szórt fényt kedvelő mutatós szobanövény. Tollseprű-szerű, lilásrózsaszín tarajakból álló gyönyörű virágzatot nevel. A sötétrózsaszín változata való a sötét szobába.

A trópusi szőlő (Tetrastigma voinierianum) minél kevesebb fényt kap, annál sötétebbek a levelei. Az ázsiai trópusokról származó örökzöld lián hatalmas, sötétzöld, szőlőszerű levelei, kapaszkodó kacsai miatt buja trópusi hangulatot kölcsönös a lakás legsötétebb zugának is. Rákvirágot (Aglaonema modestum) japán vízipálmának is hívják. Ebből semmi nem igaz: őshazája Kína s nem vízinövény, ráadásul nem is pálma. Ettől függetlenül, igénytelenségét bizonyítja, hogy levágott hajtása egy pohár vízben évekig elél és hajtásaival akváriumokat is díszítenek. A földbe ültetett növény azonban nem szereti, ha a cserép vízben áll.

Sárkányfák (Dracaena deremeusis) különböző változatai sem érzik rosszul magukat a sötét helyeken. Az alapfajták igénytelenek, a központi fűtésű lakásokban is egyenletesen fejlődnek.