Növényeinkkel együtt készüljünk a télre

Növényeinkkel együtt készüljünk a télre

Gazdabolt 2014. okt. 19.

Ugyan most még meglehetősen kellemes idő van, de lassan megérkezik a lehűlés, így fel kell, készüljünk fagyérzékeny növényeink teleltetésére.

A kisebb, könnyen mozgatható növényeket mindenképpen vigyük fagymentes, világos vagy részben világos helyre. A legmutatósabb dézsás terasznövények többsége (leander, hibiszkusz, bugenvilla, sétányrózsa stb.) a mi éghajlatunkon egynyáriként viselkedik, ezért ezeket a balkonládás növényekkel együtt (muskátli, évelő virágládák) a fagyok előtt zárt helyre kell vinni. Mivel a növénytartó edényekben meglehetősen kevés a föld, ami tartós fagyok idején teljesen átfagyhat. A gyökerek a talajfelszínhez közel helyezkednek el, és az edény fala is elég vékony ahhoz, hogy megfelelően szigeteljen, így amennyiben kint maradnak a szabadban a növények elfagynak.

Növényeinkkel együtt készüljünk a télre

Az átteleltetés során legmegfelelőbb, ha 4-8 Celsius fok között tudjuk tartani a növényeket. Fontos, hogy télen se felejtsük el a 2-4 hetente történő öntözést. A gyakoriságot a hőmérséklet befolyásolja, minél magasabb a teleltető helységben annál gyakrabban kell, öntözni.

Mielőtt a növényeket bevisszük a szabadból, az elszáradt leveleket és virágokat távolítjuk el és vizsgáljuk át, hogy kártevők nincsenek e rajtuk. Ha vannak, végezzünk még egy rovarölőszeres permetezést. A leanderek vizsgálatánál különös figyelmet fordítsunk a pajzstetvek jelenlétére, ha ugyanis jelen vannak a teleltetés közben nagyon jelentős kárt tudnak okozni a növényi nedve keringésben ami extrém esetben pusztuláshoz vezethet. A leanderek visszametszését is most kell, végezzük.

A fagyérzékeny évelők esetében, a lombjuk visszahúzódása után, vigyük hagymáikat/gumóikat biztonságos helyre, vagy fagymentes verembe.

Fontos, hogy a szabadban maradó növényeinkről se feledkezzünk meg.

A parkrózsáink tövét 10-15 cm magasságban fedjük be fenyőmulccsal vagy kupacoljuk fel földdel.  Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat  lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek,  egyharmad részüket vágjuk vissza.

Egyes a hideget kevésbé toleráló fák törzsén a kéreg felrepedhet, ennek megelőzésére juta szövettel burkoljuk be, illetve lehetőség szerint meszeljük le a törzset.

Az érzékeny cserjék védelmére átteleltető filc alkalmazása javasolt. Ez a termék többféle vastagságban (20-80g/m2 súllyal) kapható, minél vastagabb annál jobban véd a fagykár ellen.

A fóliával való növény takarást kerüljük, mert ez többet árt mint használ. Az így betekert növények könnyen befüllednek és megrothadnak tavaszig, mivel a legkisebb felmelegedés, pár órás napos idő hatására a fólia alatt magasra szökik a hőmérséklet. Az sem segít, ha a fóliára lyukakat készítünk, mert a szellőzést megoldja ugyan, de a gyakori és szélsőséges hőmérsékletingadozások ebben az esetben is károsítják a növényeket.

Az örökzöld növényeket fagymentes napokon, amennyiben az időjárás száraz, előfordul, hogy öntözni kell, mert lombjuk napos időben erőteljesen párologtat, ezért a nedvességet pótolni kell.

A teleltetéshez szükséges anyagokat és további információkat talál e témában is a www.gazdabolt.hu oldalunkon.