Naspolya az elérhető gyümölcs

Naspolya az elérhető gyümölcs

Gazdabolt 2013. aug. 19.

Közeleg az ősz, jönnek a hűvös napok, ideje helyet készítenünk a spájzban a gyümölcsöknek és a zöldségeknek.

Naspolya / Mespilus germanica L. A rózsafélék családjába tartozik / Rosaceae. Lombhullató, cserje vagy kisebb fa. Koronája széles és alacsony, néhány erős oldalra tartó ággal rendelkezik. Majd a későbbiek folyamán a korona ellaposodik. Az erős hajtásokat eleinte sűrű fehér szőr fedi, későbbiekben tövisek is megjelenhetnek. Lándzsás levelei mellett magányos virágai vannak. Barna terméseit megkoronázzák csészelevelei. Öntermékeny almatermései a vacokból fejlődnek ki. Kérge eleinte sima szürkés, a későbbiek folyamán mélyen berepedezik, lepattog. Gyökerei nem hatolnak mélyre.

Származása

Délkelet-Európától egészen Észak-Iránig honos. Nálunk gyümölcse miatt és díszfaként is termesztik.

Igényei

Melegigényes, ezért hazánktól északra már nem is fordul elő. Talajban ugyan nem válogat, de a tápdús, nedves földet részesíti előnyben. Száraz és soványterületen is nevelhető, öntözés és trágyázás mellett. Ültetés előtt tegyünk a gödrébe szerves trágyát. Lehetőleg érett marhatrágyát, majd fedjük be egy réteg földdel és csak utána helyezzük bele a növényünket. Fontos, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek a trágyával. Lehetőleg napos helyre ültessük, a félárnyékot is elviseli, de ott nem fejlődik olyan szépen. Nem igényel sok gondoskodást és rendszeresen terem. Magas csersav tartalmának köszönhetően a kártevők és a kórokozók többsége is elkerüli.

A telet jól bírja, mivel későn virágzik így a tavaszi fagyok is ritkán károsítják.

Északi országokban akkor ehető a gyümölcse, ha már megcsípte a dér és ez által szottyadttá válik. Déli országokban, mediterrán vidékeken ahol meleg van és még a növény is gyakrabban fordul elő, ott a gyümölcs megérik a fán. Nem kell a deret megvárni, egyszerűen levehetjük az érett gyümölcsöt a fáról.

Teljes érési állapotában ki kell kaparni a héja alól a húsát. De meg is süthetjük akár egészben is. Ízesíthetjük, nyírfacukorral, xylitollal, agavésziruppal. Ezek a cukrok nem savasítják a testünket úgy, mint a kristálycukor. Zselé készítésére is felhasználhatjuk a naspolyát.

Mivel termőrügyei a vesszők csúcsán állnak ezért nem szabad a veszőket metszeni. Az ágai idősebb korában ritkíthatóak.

Szüretelése október-november hónapokban történik. A terméseket a fagy nem károsítja. Ilyenkor még a gyümölcsök nagyon kemények, de az idő előre haladásával megpuhulnak.

Ha meghűlnénk arra is segítséget nyújthat, és a megelőzésére is kiválóan alkalmazható a naspolya. Mivel a szájüreg és a garat gyulladásait csillapítja. Korábban belső vérzésekre és bélbetegségekre gyógyszert is készítettek belőle.