Napernyő alá bújnának a gyümölcsök is

Napernyő alá bújnának a gyümölcsök is

Gazdabolt 2013. aug. 14.

Még felsorolni is sok, hogy mennyiféle extra gondot hozott az idei nyár a gyümölcsöt termelő kertészeknek. A sort kezdhetjük a tavasszal még egyszer havazással is visszaköszönő téllel, a folytatásban sem volt kedvező, hiszen több szakaszban, hosszú napokig tartó forróságban próbálgathatták a nővények a „tól-ig”et, vagyis meddig bírják a szárazságot, a nedvesség hiányát és a perzselő napfényt.

A gyümölcsök– , pláne ha nem sikerült a fákat elegendő vízhez juttatni – eléggé megviselt állapotba kerültek mostanára.  Annyit már tudunk, hogy a vízhiány miatt aprók lesznek, ezért, aki a piacra is szállít, tudhatja, hogy gondjai voltak vagy lesznek az értékesítéssel.

A kánikula során a felhő nélküli égboltról tűző nap, a légköri aszállyal párosuló forróság nyomán sok gyümölcsfajnál megjelent a napégés. A napégés károsítja a fedő szövetet és a gyümölcs belsejét is. A jobbik esetben csak a fedőszín változik, nagyobb a baj, ha a napégette folt a felszín alatt is bőrszövet alatti is megjelenik és gyümölcsmetszeten jól megkülönböztethetően, a legenyhébb esetben halvány pirosas árnyalattal jelzi az elváltozást, a sötétbarna rész már erősen károsodott.

A gyümölcshús foltjai elsősorban gusztustalanok, minél sötétebb árnyalatú a folt annál inkább elhaltak a sejtek és ilyenkor a nedvesség távozik, ami annyit is jelent, hogy a szárazanyag tartalom is változik. A napégett gyümölcs friss fogyasztásra nem ajánlott, mert gusztustalan. Viszont lekvár, ivólé és pálinka is készíthető az ilyen gyümölcsből, de ha az ilyeneken kívül sok épp gyümölcs van, akkor a komposzt halomra is lehet dobni a napsütötte gyümölcsöt.

Az, hogy az elmúlt években egyre több a napégette gyümölcs, még a házi kertekben is felveti a technológia apró változtatását. Ennek lényege, hogy a metszés során hagyni kell olyan árnyékoló lombfelületet, ami alatt részben elbújhatnak a gyümölcsök a tűző napsütés elől. Aki, tőlünk déle jár már a mediterrán régióban felidézheti út melletti emlékei közül azokat az árnyékoló ernyőrendszereket, amelyeket gyakran hatalmas ültetvények félő húznak.

Ahol rendelkezésre állnak hosszú létrák és van segítség is, ott érdemes megfontolni a fákra borítható árnyékoló hálók alkalmi felhelyezését.

 

Termék ajánló:

- árnyékoló háló

- kifeszíthető árnyékoló háló

- öntözőcomputer

- automata öntözőkanna