Most kell a tulipánt duggatni

Most kell a tulipánt duggatni

Gerse János 2019. aug. 22.

A tavasszal először virágzó növények gumóit, hagymáit a nyár második felén kell az ágyásokba duggatni. Ilyenkor át kell vizsgálni a hagymaiskolában lévő példányokat is, az életre való nagyobbak felsőbb osztályba lépve, mehetnek a virágzásra várók közé, a gyengébbek maradnak, vagy tavaszig száraz pihenőre vonulnak. A feledékeny kertésznek azonban erősen ajánlható, hogy az óraműpontossággal megjelenő növények ültetési helyéről érdemes térképvázlatot is készítsen, így nem okozhatnak előbukkanásukkal meglepetést.

Mindenek előtt tudni kell, hogy a hagymások népes táborából az ismertebbek közül most kell ültetni a gyöngyikét, hóvirágot, íriszt, krókuszt, nárciszt, jácintot, téltemetőt, tőzikét, tulipánt. De ilyenkor kerüljön a földbe, a különlegesek közé tartozó apró Romolusz-virág, bókoló csillagvirág, büdös varangyvirág, chilei hagymaszem, csillagos Puskin-virág, csillagvirág, egyhajúvirág, egylevelű hagyma, ékes jakabliliom, fülvirág, kakasmandinkó, kikerics kockásliliom, krétai kontyvirág, mormontulipán, nápolyi hagyma, ormányos kígyókonty, pávafoltos szellőrózsa, perui cafrangvirág, pettyes csodagumó, szellőrózsa is.

A hagymások tartása nemcsak abból áll, hogy az árusítóállványról kiválasztott, csábító fényképpel csalogató zacskó gyakran furcsa tartalmát a földbe ássák. (Ez egyszerűség kedvéért, az e növénycsoportba tartozó botanikai szempontból valódi hagymának, hagymagumónak, gumónak, gyöktörzsnek, vagy rizomának, gyökérgumónak, álgumónak ismert raktározószerv-típust hagymának nevezzük.) A hagymás növényekkel sok baj van, de ha sikerül kitanulni tartásuk fortélyait, akkor tavasszal sokan megállnak a kerítés előtt, hogy megcsodálják a színpompás bemutatót, amit ezek a növények minden évben menetrendszerűen produkálnak. A hagymások azért is különleges növények mert az év közben elraktározott energiát használva hozzák a növények világában ritkaságnak számító virágaikat. Az ügyes kertésznek táplálni és a betegségek ellen védeni is kell hagymáit.

Az ültetés tervezésekor tudni kell: ha egyfajta virágot választanak, akkor abból sokra lesz szükség, és ezeket egymáshoz közel kell ültetni. A többfajta virág esetében ritkásabban lehet ültetni, viszont a színhatásra ügyelni kell. Egy tíz négyzetméteres ágyásba a kisebbre növő hagymásokból 200-ra, a nagyobbakból 60-70-re van szükség.

A hagymás növényágyás tervezéséhez csak általános tanácsot lehet adni. Fajtán belül a nagyobb hagymák hamarabb és szebb virágot hoznak kisebb társaiknál Valakinek vagy van érzéke a fajok, fajták, szín- és méretváltozatok kiválasztásához, vagy nincs. Utóbbiak kiváló ötleteket kölcsönözhetnek a szakkönyvekből.