Mindent túlélő ciniák

Mindent túlélő ciniák

Gazdabolt 2016. jún. 9.

Az amúgy igénytelen rézvirág vagy legényrózsa család, amolyan kerti kaméleon, a rengeteg rokon faj egész nyáron virágozva felejteti, hogy csak egy szezonban él. Ahogy a büdöske, ez a fészkes is Mexikóból indult világhódító útjára.

Csaknem kéttucatnyi rézvirágot ismernek, de mondják ciniának is, mert tudományos nevét (Zinnia) könnyű magyarul kimondani ismernek. Népszerűek, mert júniustól októberig virágoznak. A kertészkedők azért is kedvelik, mert gyorsan növekednek és nagyon bőven virágoznak, nem felejthető az sem, hogy a fehér, sárga, narancssárga, piros, rózsaszín vagy lila színekben pompáznak. Gondozásuk szempontjából előnyükül szolgál az is, hogy a hasonló igények mellett az egyes fajok eltérő méretűek.

Mindent túlélő ciniák

Talán a legnépszerűbb a keskenylevelű rézvirág (Z. angustifolia) az alacsonyabbak közé tartozik, viszont 30-50 centi széles bokrocskát alkot. Egyes fajtái virágai eltérőek, aki nem ismeri, nem is gondolná, hogy a pirosas, narancsos ’Coral Beauty’ és a sárga fészkű, fehér szirmú ’Crystal White’ közeli rokonok lennének. A menyecskerózsából (Z. elegans) van 20 centire növő, de sudár méteres is. A nemesítők kedvence lehet és igazából csak rajongóik tudhatják, hogy igen közeli rokonok. Aki szereti a változatosságot, kipróbálhatja, hogy egy ágyásban mire képes egymás mellett a fehér ’Aztek’, az élénksárga, magas ’Canary Yellow’, az apróbb Dreamlandok, a halványzöld ’Envy’, a piros ’Halo’, a sokféle színű, alacsonyabb ’Pulcino’, vagy a magasabb Rufflesek.

A préri rézvirág (Z. grandiflora)az egyszerűbbek közé tartozik, eredeti élőhelyén az Észak-Mexikói száraz vidéken, megszerzett túlélő tudását jól kamatoztatja a kitettebb helyeken, ahol sárga színfoltként pompásan mutat.

Ha már oly sokat ciniáztunk, érdemes szót ejteni névadójáról a német botanikus Johann Gottfried Zinnről is. Zinn, a modern növényrendszertan megteremtőjének, a svéd Linnének volt kortársa. Eredetileg orvos volt, s a szem anatómiájának leírásával jeleskedett, de nagyon érdekelte a botanika is, Linnével ugyan soha nem találkoztak, viszont sokat leveleztek. E távoli barátság emléke, hogy róla nevezték el a rézvirágot.

Szakaszosan vethető augusztusig - ha az ágyásban a növény szára, levélzete elkezd barnulni, szedjük ki, és vessünk a helyére újat. A rézvirágok gondozásáról még annyit, hogy nyáron csak a legnagyobb, elhúzódó száraz hőségben igényel napi öntözést. Ha sok vizet kap, akkor virág helyett a lombozatát növeli.

Bő öntözés mellett és nedves nyarakon a lisztharmat támadására lehet számítani. Permetezés helyett, elég, ha ritkítják az ágyást, de hatékony védekezés, pontosabban megelőzés az is, ha a töveket és nem a lombozatot öntözik.

Ahogy más fészkesek, úgy a rézvirágok is hajlamosak hegyes magjaikat maguk alá vetni, de gyűjthető is magjuk. Ha száraz helyen tartják, akkor 5 évig csírázó képesek.