Minden levél számít

Minden levél számít

Gazdabolt 2013. máj. 22.

A nyári viharokra, a forróságra időben kell készülni. Bizonyosak lehetünk benne, az idén is sok bajt okoznak majd a változó klímával együtt járó hosszabb száraz periódusok, heves zivatarok. Az ilyen traumák után menteni vagy gyógyítani kell a megtépázott, maradék lombozatot. Jól tudják ezt a kertészek, hiszen emlékezetes, hogy az idősebb szőlősgazdák, gyümölcskertészek még meg sem várták, hogy elálljon a vihar, már keverték a permetet és csepegett a határ, amikor már indultak a bordói lével, hogy mentsék a megtépázott lombozatot. A nedves időben ugyanis a megsebzett levéllemez alá hamar beférkőznek a gombák, baktériumok és csökkentik a fotoszintetizáló felületet, falják a termést. A dísznövényeknél is megfigyelhető mindez. Ezeknél gazdasági kárról nem beszélhetünk, viszont az esztétikai érték romlik.
A lombozat tépázó viharok után védeni kellene a leveleket, hajtásokat. A legtöbb növénynél a növekedési periódus a nyár elején véget ér, ezért új levelekre már aligha lehet számítani, ezért lenne fontos, hogy a megmaradt, akár csonka levelek kellő védelmet kapjanak. Megfigyelték, hogy igen súlyos jég- és viharkárok után, a növényeknél beinduló vészreakció nyomán, a stressz hatásra beindulhat újra virágoznak és hajtanak. Erre azonban nem mindig lehet számítani.
A kertészkedők szerencséjére már nemcsak a kén és a réz jelenthet segítséget. Számos korszerű, a környezetet kevésbé terhelő ­– akár stresszoldó - vegyszer közül lehet válogatni.
Jó azt is tudni, hogy a nyári viharok nemcsak az az évi, hanem a következő termést is veszélyeztetik, hiszen a legtöbb törzses haszonnövénynél a nyár vége felé alakulnak ki a hajt és termő rügyek. Ezért is fontos, hogy egészséges és bőséges legyen az energia termelő lombozat.
A szárazság egyik hátránya, hogy ilyenkor a növények nehezen tudnak tápanyagokat felvenni. A termések érése, színeződése érdekében nyáron ajánlott levéltrágyát is használni. A kijuttatáshoz kiváló alkalom a lombvédő, gombaölős permetezés. Aki bizonytalan a hiánybetegségek tüneteinek felismerésében, a bő kínálatból válasszon komplex levéltrágyát. A perzselés elkerülése miatt jobb a megadott alsó dózissal és a kora reggel vagy naplemente tájékán permetezni.