2015. 07. 13.

Milyen fűmagot válasszunk?

Az első osztályú gyepet pázsitnak hívjuk, amely elsősorban keskenylevelű és bokros növekedésű fűfajokból, tippanokból (cérnatippan, tarackos tippan) és csenkeszekből (vörös csenkesz, magyar csenkesz, veresnadrág csenkesz) áll. A pázsit csak a szenek való. Nem tűri a taposást, a tartósan igénybevett részek rövid idő alatt kikopnak. Rendszeres nyírást igényel, alacsony tarlóval, mert így lesz szőnyegszerű. A pázsit nem viseli, ha elhanyagolják, nem nyírják és nem öntözik.

Pázsit
A pázsitkeverékek általában néhány száz forinttal drágábbak a kevésbé igényes gyepet adó keverékeknél. Az ilyen keveréket alkotó fűfajok lassú növekedésűek, két évbe is beletelik, amire összefüggő gyepfelületet alkotnak. A pázsit a vetés előtt gondos talaj-előkészítést kíván, mert a rövidre nyírt pázsiton jobban meglátszanak a talajegyenetlenségek, és a fűnyíró is nehezebben dolgozik.
A kereskedelemben kapható pázsit fűmagkeverékek általában 50-60% angol perjét, 10-20% réti perjét, 20-25% vöröscsenkeszt és 5-10% valamilyen tippanfélét tartalmaznak. Nagyon szép pázsit alakítható ki a Golf elnevezésű fűmagkeverékből. Egyik változata 40% angol perjét, 35% vörös csenkeszt és 12 % réti perjét tartalmaz. Egy másik gyártó ugyanilyen márkanéven forgalmazott keveréke 50-50%-ban tarackos tippant és réti perjét tartalmaz. A pázsit fűmagkeverékek kilónkénti ára 900-1300 forint között mozog. Egy kilogramm kb. 35 négyzetméterre elegendő.

Gyep
A legtöbb kerttulajdonos nemcsak nézni, de használni is akarja a gyepet. A taposást és átmeneti elhanyagolást bíró gyep szélesebb levelű fűfajokból, elsősorban perjékből áll. Vetőmagja is olcsóbb, ugyanakkor gyorsan nő, hamarabb lesz összefüggő a felület. Előnye még, hogy rejtve maradnak benne a gyomfüvek (ujjas muhar, egynyári perje, tarackbúza).
A forgalomban lévő fűmagkeverékek közül gyep kialakítására a Park, a Standard vagy a Sport márkanévre hallgató termékek javasolhatók. Ezek javarészt 25-50%-ban angol perjét tartalmaznak, de változó arányban található bennük még réti csenkesz, réti perje és vörösnadrág csenkesz is. Egy kilogrammjának ára igen változó, 800-1400 Ft.

Fontosabb fűfajok
Szinte mindegyik fűmagkeverékben található angol perje, amely úgynevezett védőfű. Gyorsan nő és bokrosodik, óvja a többi, lassabban fejlődő fűfajt. A tarackos tippan indáival és gyökértarackjaival terjed szét a területen, amit a rendszeres nyírás is elősegít. Sekélyen gyökeresedik, ezért rendszeres öntözést igényel. A túlnyomórészt ebből a fűfajból összeállított keverék taposás hatására "kikopik". A réti perje nagyon értékes, kifejlett korában sűrűn fedő fűfaj. Nem szereti a rövidre nyírást, ezért a pázsitkeverékekbe csak keveset tesznek magjából. A vörös csenkeszt kiváló szárazságtűrése miatt keverik a pázsitkeverékekbe. Jól bokrosodik, de nem olyan tartós, mint a réti perje. Hátránya, hogy nyírás után a levelek a metszfelületen beszáradnak, megsárgulnak.

Csak keverék
Sajnos Magyarországon csak gyárilag összeállított, 2-5 fűfajból álló keverékek kaphatók. Ezeket jó esetben a felhasználási cél szerint nevezik el, máskor hangzatos márkanevekkel teszik kívánatossá terméket. Bár az összetétel fel van tüntetve rajtuk, de sokszor az eladó sem tudja melyik milyen körülmények közé való. A legkedvezőbb az lenne, ha mindenki a saját igényei, időjárási- és talajadottságai alapján, és a terület fekvése (árnyékos vagy napos) szerint állíthatná össze a fűmagkeveréket a legmegfelelőbb fűfajokból.
Ne keressünk a fűmagkeverékek között árnyékos helyre való és szárazságot tűrő összetételeket. Az említett fűfajok a napos fekvést és az állandóan nedvesen tartott talajt kedvelik. Azt is figyelembe kell venni, hogy minél több fűfaj van egy keverékben, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a erősebb növekedésűek elnyomják a gyengébbeket. Lehetőleg olyan fűmagot vásároljunk, amelyikben nem teng túl az angol perje, vagy valamilyen más fajjal közel egyenlő arányban van jelen.


Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető