Milyen fűmagot válasszunk?

Milyen fűmagot válasszunk?

Gazdabolt 2015. júl. 13.
Az első osztályú gyepet pázsitnak hívjuk, amely elsősorban keskenylevelű és bokros növekedésű fűfajokból, tippanokból (cérnatippan, tarackos tippan) és csenkeszekből (vörös csenkesz, magyar csenkesz, veresnadrág csenkesz) áll. A pázsit csak a szenek való. Nem tűri a taposást, a tartósan igénybevett részek rövid idő alatt kikopnak. Rendszeres nyírást igényel, alacsony tarlóval, mert így lesz szőnyegszerű. A pázsit nem viseli, ha elhanyagolják, nem nyírják és nem öntözik.

Pázsit
A pázsitkeverékek általában néhány száz forinttal drágábbak a kevésbé igényes gyepet adó keverékeknél. Az ilyen keveréket alkotó fűfajok lassú növekedésűek, két évbe is beletelik, amire összefüggő gyepfelületet alkotnak. A pázsit a vetés előtt gondos talaj-előkészítést kíván, mert a rövidre nyírt pázsiton jobban meglátszanak a talajegyenetlenségek, és a fűnyíró is nehezebben dolgozik.
A kereskedelemben kapható pázsit fűmagkeverékek általában 50-60% angol perjét, 10-20% réti perjét, 20-25% vöröscsenkeszt és 5-10% valamilyen tippanfélét tartalmaznak. Nagyon szép pázsit alakítható ki a Golf elnevezésű fűmagkeverékből. Egyik változata 40% angol perjét, 35% vörös csenkeszt és 12 % réti perjét tartalmaz. Egy másik gyártó ugyanilyen márkanéven forgalmazott keveréke 50-50%-ban tarackos tippant és réti perjét tartalmaz. A pázsit fűmagkeverékek kilónkénti ára 900-1300 forint között mozog. Egy kilogramm kb. 35 négyzetméterre elegendő.

Gyep
A legtöbb kerttulajdonos nemcsak nézni, de használni is akarja a gyepet. A taposást és átmeneti elhanyagolást bíró gyep szélesebb levelű fűfajokból, elsősorban perjékből áll. Vetőmagja is olcsóbb, ugyanakkor gyorsan nő, hamarabb lesz összefüggő a felület. Előnye még, hogy rejtve maradnak benne a gyomfüvek (ujjas muhar, egynyári perje, tarackbúza).
A forgalomban lévő fűmagkeverékek közül gyep kialakítására a Park, a Standard vagy a Sport márkanévre hallgató termékek javasolhatók. Ezek javarészt 25-50%-ban angol perjét tartalmaznak, de változó arányban található bennük még réti csenkesz, réti perje és vörösnadrág csenkesz is. Egy kilogrammjának ára igen változó, 800-1400 Ft.

Fontosabb fűfajok
Szinte mindegyik fűmagkeverékben található angol perje, amely úgynevezett védőfű. Gyorsan nő és bokrosodik, óvja a többi, lassabban fejlődő fűfajt. A tarackos tippan indáival és gyökértarackjaival terjed szét a területen, amit a rendszeres nyírás is elősegít. Sekélyen gyökeresedik, ezért rendszeres öntözést igényel. A túlnyomórészt ebből a fűfajból összeállított keverék taposás hatására "kikopik". A réti perje nagyon értékes, kifejlett korában sűrűn fedő fűfaj. Nem szereti a rövidre nyírást, ezért a pázsitkeverékekbe csak keveset tesznek magjából. A vörös csenkeszt kiváló szárazságtűrése miatt keverik a pázsitkeverékekbe. Jól bokrosodik, de nem olyan tartós, mint a réti perje. Hátránya, hogy nyírás után a levelek a metszfelületen beszáradnak, megsárgulnak.

Csak keverék
Sajnos Magyarországon csak gyárilag összeállított, 2-5 fűfajból álló keverékek kaphatók. Ezeket jó esetben a felhasználási cél szerint nevezik el, máskor hangzatos márkanevekkel teszik kívánatossá terméket. Bár az összetétel fel van tüntetve rajtuk, de sokszor az eladó sem tudja melyik milyen körülmények közé való. A legkedvezőbb az lenne, ha mindenki a saját igényei, időjárási- és talajadottságai alapján, és a terület fekvése (árnyékos vagy napos) szerint állíthatná össze a fűmagkeveréket a legmegfelelőbb fűfajokból.
Ne keressünk a fűmagkeverékek között árnyékos helyre való és szárazságot tűrő összetételeket. Az említett fűfajok a napos fekvést és az állandóan nedvesen tartott talajt kedvelik. Azt is figyelembe kell venni, hogy minél több fűfaj van egy keverékben, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a erősebb növekedésűek elnyomják a gyengébbeket. Lehetőleg olyan fűmagot vásároljunk, amelyikben nem teng túl az angol perje, vagy valamilyen más fajjal közel egyenlő arányban van jelen.


Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető