Miért jobb az oltott dinnye?

Miért jobb az oltott dinnye?

Gazdabolt 2014. dec. 1.

A sikeres dinnyetermesztés egyik legnehezebben megvalósítható alapkövetelménye a 10 éves vetésforgó. A hazai dinnyetermesztő körzetekben azonban - többnyire a birtokviszonyok miatt - a legjobb esetben is 2-3 év múlva újra ugyanazon terültre kerül a dinnye, de a folyamatos egyhelyben termesztés sem ritka. A tökre oltott dinnyefajták vetésváltás nélkül is termeszthetők. Az alanyként használt tökfélék gyökérrendszere erősebb és a betegségekkel szemben ellenállóbb, a hidegre és a nagyobb hőingadozásokra kevésbé érzékeny. A vetőmag forgalmazó cégek a görögdinnye fajták mellett hibrid tök-alanyfajtákat is ajánlanak a termesztőknek.

Hidegtűrőbb

Manapság sok kertész kész, oltott palántát vásárol. Az oltás előnye a dinnye számára kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett, például hűvös tavaszon a legszembetűnőbb. Az oltványok jobb hidegtűrését kihasználva korábban ültethetők, így az érési idő az oltatlannal azonos. Az oltott dinnye termése csak teljesen érett állapotban szedhető, továbbá érés után további 10-14 napig a tövön tartható, minőségromlás nélkül. Ily módon folyamatossá tehető a kínálat, nem alakulnak ki túlkínálati csúcsok a dinnyepiacon.

Többet terem

Az oltott dinnyenövény lombozata erősebb, szövetei vastagabbak, így az állományban az atkakártétel is csekélyebb. Tapasztalatok szerint öntözés nélkül a jó terméshozam érhető el vele. A szakemberek szerint ebben az esetben erős növekedésű alanyra erős növekedésű nemest célszerű oltani. Az oltott dinnye 30-60%-kal terem többet az oltatlannál, és az egyes termések beltartalmi értéke is jobb.

Megtérülő többletköltség

Az oltás rendkívül kézimunka igényes művelet. A levéltelen alanyra általában ékoltással illesztik a nemest, és speciálisan erre a célra kapható oltócsipesszel rögzítik egymáshoz. Költségesebb is, hiszen egy növényért két magot kell venni, két palántát kell nevelni, és a csipeszek is pénzbe kerülnek. ám hektáronként feleannyi, csupán 3-4 ezer palántát kell kiültetni, ami valamennyit csökkent a költségeken. A nagyobb hozam és az egészségesebb növényállomány azonban megéri a pénzt és a fáradságot, különösen a manapság tapasztalható bizonytalan időjárási és piaci tényezők mellett.

Pap Edina