Még pihenhetnek a fűnyírók

Még pihenhetnek a fűnyírók

Gazdabolt 2018. márc. 12.

Eltűnt a hó a kertekből, a gyep ilyenkor sok helyütt cudar állapotban van. Ahol az utolsó őszi nyírás elmaradt, a hosszabb szálak sárgás csomókban hevernek. A hó elmúltával ez természetes állapotnak számít. A pázsitfüvek sajátossága a megújulási készség, vagyis a kitavaszodás után már minden rendben lesz. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy nem mászkálunk a gyepen, mert az olvadáskor hepehupás lehet. Aki madarak etet, jó, ha nem ösvényt taposva közelíti meg nap, mint nap az etetőt, hanem mindennap más nyomvonalon. Így nem mélyed be az ösvény a mostanában süppedős talajba. A hófoltok eltűnése után azért a gyephibák, a kertész mulasztásának következményei előjönnek. Ettől még most semmit nem kell csinálni. Csak számba venni a később sorra kerülő teendőket.

Még pihenhetnek a fűnyírók

Rutinosabb szomszédok a legerősebben sárguló, fehéredő foltokat, amelyekben feketedő fűszálak is előfordulnak hópenésznek mondják. Az elnevezés tökéletesen fedi a látványt, de nem minden ilyen folt hópenész. Az igazi hópenész tüneteit egy fuzárium gomba okozza. De ez csak olyan helyen a sok nitrogéntrágyázás miatt gyenge, de hosszúszálú lesz a fű, tömörödött a talaj, tartósan árnyékban van a gyep és ezen a részen sokáig állt a kupacba rakott hó. A legtöbb ilyen foltért általában nem a gomba a felelős, csak az külső tényezők nem kedveznek a gyepféléknek. Mindenesetre az ilyen helyeket, majd tavasszal alaposan fel kell gereblyézni, és nitrogéntartalmú műtrágyával megszórni, s a kellő öntözésről is gondoskodni kell.

Gyakran a járdák mellett barna lesz a fű. Ennek oka a téli sózás. Oldja a talajba fagyott sólét, ha egy kis plusz öntözővizet kap. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha több napig fagypont felett marad a hőmérséklet

Világos sárgás foltok maradhattak a meghagyott lombtakaró miatt is. Előfordulhat, hogy a hó az ilyen rétegre hullott, a mostani felmelegedés és a szél elmozdította, és előtűnt a sápadt fű. Ha nagyobb felület ilyen, akkor ezen a kipállott részen majd tavasszal a gyephasogatóval át kell menni.

Előfordulhatnak egérjáratok is, az apró kerti rágcsálók a talajfelszínen a tartósabban megmaradó hó alatt közlekednek. Ösvényszerű járataik, apró lábaik nyoma megmarad. Ha komolyabb a seb, akkor tavasszal felülvetésről kell gondoskodni. De ez egérjárat legyen intő jel, mert a hidegebb napokon besurranhatnak a lakásba.