Még nincs vége a télnek

Gerse János 2020. jan. 10.

A mostani szezonban még nem volt igazi tél, nem feltétlenül kell a kertben tüsténkedni, hiszen bármikor érkezhet a komolyabb lehűlés, de akinek már hiányzik az aktív tevékenykedés a szabadban, találhat olyan munkát, amivel kárt nem okoz kárt a téli álmot alvó növényeknek.

A növények többsége -, ahogy más élőlények is szokott pihenni. Sokan vannak, ahogy lombos fáink, cserjéink többsége, a fagyos téli hónapokban leveleiket veszítik, leállítják nedvkeringésüket, s hibernált állapotban várnak az idő melegedésére. Ekkor kezdenek ébredezni. A szobában lakó növények is pihennek, aki tudja, miként jár biológiai órájuk, felismeri a szunnyadó orchideát, szobaliliomot. Vagy éppen rájön, hogy a levelet nem hajtó fikusz, filodendron alszik.

A pihenő növényeket, általában nem kell piszkálni. Nem szabad például a szobanövényeket télen tápoldatozni, túlságosan intenzíven öntözni, vagy azért melegebben tartani, hogy hamarabb hozzanak virágot, új vesszőt. (Persze az ajánlott tilalom a profi kertészekre nem vonatkozik, ha ők is betartanák a biológiai óra diktálta szabályokat, akkor sokkal szegényebb lenne a virágüzletek kínálata.)

Ilyenkor télen a pihenő növények többségét fűrésszel, ollóval lehet alakítani. Ez alól is vannak kivételek, a tavasszal virágzó cserjéket és növényvédelmi okokból a csonthéjas gyümölcsöket nem ajánlott télen metszeni. Természetesen, ha az ág letörött, vagy valami más, halaszhatatlan okból van szükség a beavatkozásra, akkor ne tétovázzanak. Szokták tanácsolni, hogy fagymentes időben metszenek, s azt is, hogy kesztyűben, mert a csupasz kéz melege -, ha megfogják a fagyos növényt - árthat a rügyeknek.  Ha ezt mindenki betartaná, akkor szőlő- és gyümölcsültetvények maradnának metszetlenül.

Más időpontban kell az almatermésűeket és a csonthéjasokat metszeni. Az almatermésűek rokonságát, az almát, körtét, birset és naspolyát télen, nyugalmi állapotban lehet metszeni. Ha nem kényszerít az idő vagy a munkabeosztás, ne fagyos metszési napot válasszanak. A szőlőt is ilyenkor lehet metszeni. A csonthéjasoknál már nem ilyen egyszerű az időzítés. A cseresznye, kajszi, mandula, meggy, őszibarack és a szilva metszése télen tilos, ugyanis a fajok fő gyilkosának számító, ágkárosodásért, gutaütésért felelős baktérium és gomba ilyenkor a sebeken bejut az élő szövetbe. Ezeket a fajokat tavasszal, virágzás előtt, illetve szüret után lehet metszeni.

Az olyan lomblevelű örökzöldek, mint a babérmeggy, egész télen díszítenek leveleikkel. A legtöbbjük jól bírja a hazai teleket. Arra azonban ügyelni kell, hogy a fagymentes napokon meg kell őket öntözni. Ugyancsak öntözni kell a tujákat, borókákat is. Ne felejtkezzenek meg az árvácskákról, díszkáposztákról, erikákról. A hosszabb ideig tartó fagyos, de napsütéses időben külön gondot jelenthet, hogy a felmelegedő leveleik párologtatnak, ami súlyos esetben levélhullást is okozhat. A fagyott földből ugyanis nem tudja a vizet pótolni, ezért, ha kedves a növény, akkor az ilyen időben valami árnyékolót érdemes rávetni.

A hortenzia és a rododendron tövét remélhetően még ősszel lombbal takarták. Melegebb napokon azonban érdemes a védőburkot megbontani, a szellőztetés nem árt a növénynek. Csak tavasszal igényelnek némi metszést, ilyenkor kell az előző évi, elszáradt részeket visszametszeni.