Másodvetésű zöldségfélék 2.

Másodvetésű zöldségfélék 2.

Gazdabolt 2014. dec. 15.

Spenót

A spenótból családi fogyasztásra a legcélszerűbb két-háromhetes időszakaszban többször keveset vetni. Szeptemberi szedésre, illetve átteleltetésre augusztus elején és közepén még elvethetjük a magját, jól eldolgozott, nedves talajba. Őszi szedésre az Ibis F1, a Trias F1 és a Vivos F1 fajták javasolhatók, áttelelőnek az Eszkimo-t, vagy a Parys F1-et vessük, 30-35 centi sortávolságra és 2-2,5 cm mélyre.

Vöröshagyma

Július végétől augusztus közepéig vethető az áttelelő vöröshagyma, amellyel a nyár eleji hagymahiányt pótolhatjuk. A vetésterületre komplex műtrágyát szórjunk, ősszel ne fejtrágyázzunk. Az áttelelő hagymát csakis öntözött körülmények között lehet termeszteni. A meleg talajon fenyegető fuzárium-veszély csökkentése érdekében csávázott vetőmagot vessünk. A vetőmagot a tavaszi vetésnél mélyebbre, 3-4 cm-re vessük el, a sortávolság 25-30 cm legyen. A hagymamag nyáron rosszabbul csírázik, ezért nagyobb magmennyiséggel (8-10 dkg/100 m2) számoljunk. Javasolt fajták: Alix, Keep Weel F1, Senshyu Yellow, Wolf F1, Meteor F1, Radar, Siberia F1, Yellowstone. Az ősz folyamán rendszeres kapálással akadályozzuk meg az elgyomosodást. Az áttelelő hagyma akkor hoz a következő évben nagy biztonsággal jó termést, ha a hideg beállta előtt ceruzavastagságúra megnő. A jobb termés érdekében tavasszal fejtrágyázzuk. Március közepétől zöldhagymaként, május végén, június elején pedig főzőhagymaként szedhetjük.


Tépősaláta

Augusztus első napjaiban elvethetjük még a tépősaláta, a kínai kel és a kevésbé ismert bordás kel (Pak Choy) magját is. A sortávolságot 35-40 centi legyen. Az állományt palántakorban 30 centis tőtávolságra egyeljük ki.

Madárbegysaláta

Régen a szegények salátájának tartották, ma magas tápértéke miatt újra „fölkapott” lett a madár (mezei, madárbegy) saláta (Vallerianella locusta). Július végétől szeptember elejéig vethető, nagyon igénytelen növény, jól bírja a hideget. Magját legfeljebb 2 centi mélyre, sorba vessük, és kelés után 10-15 centire egyeljük ki. Rendszeres öntözés mellett egy másfél hónap alatt kifejlődik, 5-6 leveles állapotba, gyökerestől szedjük.

Édeskömény

A ritka zöldségfélék közé tartozik a gumós édeskömény is. A levélnyelek hagymaszerűen megvastagodott alsó részét (gumóját) fogyasztjuk. A gumóképződéshez a rövidnappalos körülmények kedveznek, így magját július közepétől lehet elvetni. A vetés mélysége 2-3 centiméter legyen. Az állományt kelés után, 4-5 lombleveles korban 15 centiméteres tőtávolságra egyeljük ki. Tenyészideje a vetéstől a betakarításig 90-110 nap. A legismertebb őszi termesztésű fajta a Fenouil de Florance.

Zöldborsó

Augusztus végéig még megpróbálkozhatunk a zöldborsó vetésével, de csakis öntözött körülmények között. Erre a célra a korai fajták közül válasszunk: Debreceni korai, Rajnai törpe, Rapid, Debreceni világoszöld.

Sóska

A sóskát áttelelőnek vessük augusztus végén, szeptember elején. Ilyenkor a magvak a szokásosnál mélyebbre, 2 centire kerüljenek. Kiváló fajta erre a célra a Pallagi nagylevelű, amelyet áprilistól akár 2-3-szor is „megtéphetünk”. A magvetés mellett a sóskát tőosztással is szaporíthatjuk.

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető