Másodvetésű zöldségfélék 1.

Másodvetésű zöldségfélék 1.

Gazdabolt 2014. dec. 8.

Mindenek előtt arról kell szólnom, hogy másodvetésű szabadföldi zöldségnövényt csak és kizárólag öntözéssel szabad termeszteni! A rossz kelés oka legtöbbször a nagy melegben gyorsan kiszáradó talaj. Ezért a másodvetésű zöldségnövényeket kétnaponta öntözzük. Bizonytalan lehet a kelés akkor is, ha a főnövény után a talajt felássák, és nem hagyják ülepedni. Így a laza talajfelszínen az öntözések alkalmával a vetőmag olyan mélyre kerül, hogy nem tud kicsírázni.

Retek

Július végi, augusztus eleji vetéssel nyáron jól termeszthetők a nagytestű őszi és téli retekfajták. Mivel ezek nemcsak nagy gyökértestet, de terebélyes lombozatot is nevelnek, a sor- és tőtávolságot 35-40, illetve 10-20 cm között válasszuk meg. A vetésmélység 2,5 cm legyen. Az állományt kis vízadagokkal, rendszeresen öntözzük, és gyomláljuk. A 4-5. lomblevél kifejlődése után 2-3 hetenként tápoldatozzuk a növényeket, 1,5-2 dkg/m2 adagban. A termés októberben szedhető. Ekkor már ne öntözzünk, és ne műtrágyázzunk. Ajánlott fajták: Müncheni sör (széles orsó alakú gumó), Erfurti kerek fekete (enyhén lapított gömb alakú gumó). Jégcsap típusok: House King F1, Mino Summer Cross F1.

Bokorbab

Júliusi másodvetésre a bokorbab (zöldbab) javasolható. A szokásos sárga hüvelyű fajták (Rege, Rézi, Bodor, Maxidor, Róna) mellett érdemes kipróbálni a zöldhüvelyű változatokat is (Főnix, Invicta). A vetőmagot 5 cm mélyre, 5-8 cm tőtávolságra ültessük. A sorok között 30-35 cm szélességű művelő utat hagyjunk. Fontos a rendszeres, 15-20 mm-es vízadagokkal történő öntözés. Jó vízellátottság mellett a zöldbab kevésbé szálkásodik. Virágzás után 2 dkg/m2 vízoldható műtrágyával fejtrágyázzunk.

Cékla

úlius végi, augusztus eleji vetéssel másodnövényként is sikeresen termeszthető a cékla. Házikertben 30-35 centis sor-, és 15-20 tőtávolságra vessük, a vetésmélység 3-4 cm legyen. A vetőmag-szükségletet a szokásosnál többre, 6-8 dkg/100 m2-re tervezzük. Ajánlott fajták a Bíborgömb, a Bordó, a Rubin, a Bíborhenger, Detroit, a Pablo, a Nero, a Pronto, minicéklának pedig a Little Ball. A kétnaponkénti öntözésen, valamint a kapáláson gyomláláson kívül különösebb ápolást nem igényel. (folytatjuk)

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető