Mákálom tíz négyzetméteren, vagy egy mély cserépben

Mákálom tíz négyzetméteren, vagy egy mély cserépben

Gazdabolt 2014. febr. 13.

Sokat kell tenni, hogy túléljék a nyarat

A XXI. század titkos kerti növénye a mák.  Sokféle mendemonda lengi körül és tudott róla, hogy alkaloidái az opiátok számos narkotikum alapanyagát adják, éppen ezért az ipari magas alkaloida tartalmú mákot számos országban, így nálunk is csak engedéllyel és meghatározott mértékben szabad termeszteni. A máktokból 25 féle alkaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Azért a jófajta mákos étkek alacsony alkaloida tartalmú nyersanyagát lehet termeszteni. Azért emlékeztetőül álljon itt, hogy az ópium a máknövény tejnedve, belőle számos gyógyszer készül. Az ópiumból nyert morfiumot nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként használják, főként rákos megbetegedések és műtétek esetén. A heroint a morfium vegyi kezelésével állítják elő. Az opiátok összességére igaz, hogy erős fizikai és pszichés függőséget okoz.

Akinek helye van a kertjében, ne sajnáljon tíz négyzetmétert a máktól. Ennyi területen ­­-, ha minden jól sikerül ­– másfél kiló mákszem megterem. Balkonon mélyebb öntözésre, és itt ügyelni kell az öntözésre, mert, ha egyszer is kiszárad, vége a növénynek.

A dísznövénynek is mutatós mákot ősszel és tavasszal is lehet vetni. Fontos tudni, hogy a két fajtakör vetési ideje nem cserélhető össze. Étkezési célra tavaszi vetéssel a Kompolti M, Kék Duna, Gödi N és az Óriás kék,  Zeta fajták alkalmasak. Leggyakrabban ez utóbbit lehet beszerezni.

Az apró szemű mák tavaszi ültetési ideje február és március. Aki csak most kezdi a máktermesztést, jó, ha tudja; nem érdemes késlekedni, mert tenyészideje mostani meleg nyarakon éppen csak 120-130 nap. Az amúgy sokat kibíró, hosszú „lábon” billegő mák vetése, alapos előkészítést igényel.  Olyan szélvédett helyet kell neki találni, ahol legalább 4 éve nem volt mák. Ezen kívül szereti a fényt és a meleget, továbbá fiatal korában a sok vizet, később már jobban elviseli a szárazságot is. Az apró magú mák a porhanyós, laza talajt kedvelik. Ezért, aki mostanában vetni akar, ha nem fagyott a talaj, két-három héttel korábban hozzákezdhet az ásáshoz, gereblyézéshez. Jó, ha van tápanyag a talajban, de a vetés előtt, semmi extrára nincs szükség.

A pici magokat 20 centis távolságra, másfél centi mélyre kell sorba vetni. Jó lenne, ha egyesével kerülnének a magágyba, de ez így úgy sem sikerül. Ha már két-három levelet hoztak, egyelni kell őket. Legjobban akkor fejlődnek, ha egymástól 20 centis távolságra vannak. A fiatal vetemény fő munkája a gazolás, erre néhány naponta sort kell keríteni. Május végére a kiegyelt és megerősödött állomány kaphat kevés, kálium túlsúlyos műtrágyát.

A máknak számos dézsmálója van: a máktokbarkó bogár, máktoklégy, máktokormányos, répalevéltetű, mákszárdarázs, fekete mák-gyökérormányos, mákvirág-szúnyog és a vincellérbogár is. Ezen kívül károsítja a mákperonoszpóra, levél- és tőszáradás, baktériumos gyökér- és szárrothadás, fuzáriumos tőrothadás, korompenész. Ezek után kész csoda, ha a tíz négyzetméteres családi mákültetvény virul a betakarításkor is.  Aminek eljövetelét a levelek száradása és a fejek zörgése jelzi. A fejeket 10-15 centiméteres szárral kell szedni. Ha száraz virágnak is szánják, akkor hosszabbat kell hagyni. A friss mákot szikkasztani kell, ha ugyanis nedvesen marad, befülled.

Ne feledkezzenek meg a mákdarálóról sem!