Macskák és kerti undormányok

Macskák és kerti undormányok

Gazdabolt 2018. aug. 27.

A nyár vége felé a kertben és a teraszon is takarítani kell, ilyenkor undormányok is előkerülhetnek. A söprögetés, cseréptologatás alkalmával óhatatlan, hogy megszokott kerti, vagy városi piszkon kívül másféle dolgok elő ne kerüljenek. Az egyéni tűrőképesség határait súroló macska és a madárdarabok, rothadozó húsos csontok. De, aki kutyát tart ilyesmire felkészül. Másfajta "hulladék" a meztelen csiga, pincebogár, bagolyköpet és még sorolhatnám a végtelenségig az elszörnyítő dolgokat.

Macskák és kerti undormányok

Személy szerint legjobban a földre lehulló szaftos gyümölcsöt, például a ringlót utálom eltakarítani. Ha nagyon háborgok a sok kerti munka miatt, akkor családom hölgytagjai néha felajánlják segítségüket. A férfierőt, s értelmet kívánó fűnyírás előtt össze kell a lepotyogó és szétlottyadt ringókat szedni. Ha ez elmarad, akkor a nyíró kések szétdarabolják, szétkenik a fűnyíró belső falán és cefreszagtól és megrészegült darazsaktól kísérve kell kajtatni a szerkezet mögött.

Ha rám marad az undormány felszedése, akkor erre a célra használhatom azt a kínai kerekedőtől vásárolt, akciós, kínai bambusz lombseprűt, ami a szétmállott ringló felszedésén kívül semmire másra nem használható.

De a vendégmacskák is tudnak meglepetéseket okozni. Ha kiszabadulnak, akkor a szobacicából is előjön a vadállat. A nem teljesen profi macska hátrahagyja a megfogott madárdarabokat, a már gyakorlattal rendelkező, hazaviszi és az otthoniakat boldogítja a teljes tetemmel.

Ha már a vendégmacskáknál tartunk megfigyelhető, hogy a macskák és kutyák gyakran nagy figyelemmel szaglásszák, kaparásszák az átültetett növények friss virágföldjét. Nemritkán saját szaggal is "felülírják" a termőföldben lévő trágya illatát. Ezt megelőzendő az ilyen helyekre néhány molyirtó golyócskát lehet elásni. A cserepek áskálása ellen véd a kavics és az erdőben szedhető nedves mohából illesztett szőnyegecske is.