Macskafej a hársfán

Macskafej a hársfán

Gazdabolt 2013. márc. 20.

Évszázadok óta kedvelt, levegő tisztító városi növény a strapabíró hársfa. Közeli rokonként a családba vagy félszázféle hársfa tartozik, de Magyarországon főként a Tilia cordata kislevelű és a Tilia platyphyllos nagylevelű fajt ismerik. Számos előnyük mellett az egyik fontosnak várostűrésük számít. A régi kertészek, parképítőnk üköregapái már a 18. század végétől Magyarországon is gyakran ültettek városi területeken, főúri parkokba magányosan vagy sorokba, hársfát. Ha jól érzi magát és ez egy igénytelen hárfánál hamar megy, akár 400 évig is elél. Azt, hogy az elődök jól választottak a hársfákkal, szerencsére ma is láthatjuk, hiszen hatalmas, szép példányaik ma is köztünk élnek. Nem is lehet véletlen, hogy 1997-ben az év fájává választották itthon.

Viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növő fa. Legjobban azonban olyan helyen érzi magát, ahol gyökereivel biztosan talál vizet. Leveleinek mérete is a rendszeres vízellátásról függ.. A hűs lombot biztosító koronák alatt azonban nyáron autóval mégsem tanácsos állni, hiszen a mézgát petyegtető tetvek és másféle rovarok is nagy számmal élnek a lombozatban. Bizonyára számukra is roboráló hatású, ahogy rengetegféle emberi nyavalyára gyógyír teája, kérgének őrölt pora és természetesen méze is. Júniusban hozza, jellegzetes illatú gyógyhatású virágait A hárs kiváló mézelő növénynek számít. Az érett termések a szélben messzire sodródva, pörögve esnek szét. Éppen ezért a nagy koszolók között is nyilván tartják őket.

A hársfának különös szerep jutott a mai növény nevezéktan elterjedésében is. A 18. században élt Carl von Linné, a modern tudományos rendszerezés alapelveit lerakó svéd tudós, Nils Ingemarssonként született, és amikor beiratkozott a lundi egyetemre, új családnevet, az udvarukon álló hatalmas hársfa svéd nevéről (lind) választott magának, ami a tudományos latin nyelven Linnaeus-nak olvasható, de a köznyelv Carl von Linnének ismeri.

A hagyományos módon nevelt hársfa, telepítés utáni igazításon kívül más beavatkozást nem igényel. Persze az egymásra növő sorfák, túlságosan is terjeszkedő hajtásainak néha megálljt kell parancsolni.

A francia kertészek híres Villandry kastély parkjában különleges „macskafej” módon metszenek telente ezernél is több hársfát. Az évszázados módszer különleges téli és nyári formát kölcsönös a fáknak, hiszen a "macska feje" egy, a metszési hegekkel együtt alkotott kvázi rügybog, amiből nőnek a hajtások. Ezek a „macska fejek” élettani szempontból is fontos szerepet töltenek be, hiszen a fontosabb tápanyag nemcsak a gyökérnyak környékén raktározódnak, hanem ezekben a csomókban is, ami egyben annyit jelent, hogy közelebb vannak a levélzethez. A módszert otthon is ki lehet próbálni.

 

Segítség és útmutatás az eszközök megtalálásához és beszerzéséhez:
Ültető szerszám
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/aso-kapa-lapat-gereblye/T07660-Aso-kovacsolt-fa-nyellel
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/egyeb-szerszam/T04298-Viraghagyma-ulteto
Metsző szerszám
http://www.gazdabolt.hu/gep/gyepapolo-gep/funyiro-gep/T04052-Litium-akkus-fu-es-bokornyiro-ollo-keszlet-ClassicCut
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/metszoollo-oltokes/T04859-Ujjvedo-metszoollo-ravago-Fiskars