Légtérben tartózkodó rovarok összegyűjtésének módszerei

Légtérben tartózkodó rovarok összegyűjtésének módszerei

Gazdabolt 2014. júl. 13.

Légtérben tartózkodó rovarok összegyűjtésének módszereiErre alkalmas módszerek:

Fénycsapdázás
- Az éjjel repülő rovarok – zömében lepkék – sok faja fény irányába repül. Ez a képességük adja azt a lehetőséget, hogy tájékozódjunk a repülő fajok féleségéről és az egyedsűrűségről. A módszer segítségével egyes kártevők rajzásának kezdeti időpontja is megfigyelhető.
- Két módozata terjedt el hazánkban. A közönséges fénnyel (100 W-os normál izzóval) működő az egyik a másik pedig az UV fényű lámpa használata.
Figyelem! A csapda közelében lévő zavaró fényforrás ki zárása fontos feladat. A fogás napi kiértékelését be kell tartani. A csapdát április elejétől egészen október végéig (minden nap) működtetni kell.
- A fénycsapda használható az amerikai fehér szövőlepke, szőlőmoly, és a bagolylepke-fajok előrejelzésében. Az UV fénycsapda az almamolynál jól alkalmazható.

Szexferomon csapdázás
- Azon fajok rajzás megfigyelésére szolgál, ahol a hímek a nőstények által termelt illatanyagok (szexferomonok) segítségével keresik fel azokat. Fajspecifikus, szintetikus szexferomon készítményekkel üzemelő csapdákat használnak. A hímek beleragadnak a gyűjtőfelület ragasztójába, innét lehet őket (mindennap) leszedni.

Illatcsapdázás
- A melaszcsapda, a bagolylepkék begyűjtésére használható. A lepkék befogása után 1 héttel lehet kezdeni a lárvák keresését. A Szintetikus virág, illatanyag csapdával a kukoricabogár nőstény imágóinak rajzása figyelhető meg.

Színcsapdázás
- Ez a módszer a nappal repülő és bizonyos színre reagáló rovarok előrejelzésére szolgál.
- Színes fogólapok: A/4 nagyságú, színes kartonlapok mindkét oldala nem száradó ragasztóval van bekenve, amibe a színre repülő rovarok beleragadnak (pl. a cseresznyelégy fogólap sárga, a kaliforniai pajzstetű fogólap fehér, a bolhafogó lap szürke, a liszteske fogó lap kék színű).
- Moericke féle sárgatál: Elsősorban a levéltetvek szárnyas egyedeinek megjelenését jelzi. A sárga fogótálba (nagysága: 40 x 30 x 8 cm) vizet és nedvesítőszert öntünk, melyben a levéltetvek elmerülnek. A tálat a talajtól kb. 40 cm-re helyezzük el. Alkalmas a repcefénybogár előrejelzésére is.

A szabadföldi kinevelés egyik eszköze a sátorizolátor, melyet a talajban telelő (pl. cseresznyelégy), valamint a föld feletti növényi részekben bábozódó kártevők (pl. kukoricamoly) rajzásának megfigyelésére használjuk. Alkalmazása a talajból előjövő imágók pozitív fototoxisán alapul. A kirajzó imágók az izolátor tetején rögzített üveglombikba gyűlnek össze.