Leander, nem csak a tengerparton

Leander, nem csak a tengerparton

Gazdabolt 2013. ápr. 17.

Leander , babérrózsa (Nerium oleander L.), meténgfélék családja, Apocynaceae tartozik. Örökzöld bokor, vagy kisebb fa. Magassága 1,8-4 méter. Illatos több színben pompázó virágait egész nyáron át hozza.
Lándzsa alakú, bőrszerű leveleinek hossza 10-20 cm.

Az utóbbi években az egyik legjobban elterjedt erősen mérgező, de annál szebb örökzöld cserje. Elterjedt még folyópartok, időszakosan száraz patak medrekben is. Dísznövényként termesztik. Közép-Európában dézsás növény. A Földközi-tenger vidékéről származik. Kertben és teraszon általában dézsában tartják, de előfordul, hogy ki is ültetik.

Rendkívül mérgező a növény minden része! 

Tejnedve a digitáliszéhoz hasonló glikozidot tartalmaz. Nagy melegben nem ajánlott alatta tartózkodni, mivel a kipárolgása ilyenkor nagymértékben növekszik és mérgezést okozhat.

Előszeretettel használják éttermek és egyéb vendéglátó egységek teraszainak díszítéséhez is. Mediterrán éghajlaton mindenhol megtalálható, és nálunk pedig kiválóan teleltethető. Gyakran pincében szokták teleltetni, de nem mindegyik pince alkalmas erre a célra. Amennyiben tehetjük, válasszunk más helyiséget a számára. A hazánkban, dézsában nevelt növényeket télen hűvös, világos helyre kell vinni a fagyok elől. Un. hidegházi teleltetést kedvel, ez 3-8 C fok körüli hőmérsékletet jelent. Ilyenkor földjét tartsuk csak földnedves állapotban, majdnem szárazon. Mielőtt a teleltető helyiségbe vinnénk, a növényeket nyugodtan visszavághatjuk az erősebb ágait.
Némelyik fajtája kitűnően alkalmazkodik, a hideghez kiültetve lehet teleltetni talajtakarással, fagymentes zugokban.

Tavasszal, amikor kikerülnek a növények a teleltetőből ültessük át friss, tápdús földkeverékbe. A kiemelt földlabdát és a gyökerek végeit morzsoljuk, vágjuk le, így nem kell sokkal nagyobb edény számára.
Nyáron is csak földnedves állapotot kell fenntartani, vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl a növényeket.

Fontos a kesztyű használata az átültetésnél és metszésnél.
Nem ajánlatos szájba venni vagy megenni.
Szervezetbe jutva, émelygés, hányás, hasmenés, görcsök, szívritmus- zavar léphet fel.
Emésztőrendszerbe kerülve a hánytatás és az azonnali orvosi segítség a megoldás!