Kullancs a kertben

Kullancs a kertben

Pap Edina 2022. jún. 4. Kb. 15 perc olvasás

A héten nagy komment-vihart kavart az egyik népszerű hobbikertész közösségi csoportban a kullancsok irtásának lehetősége, vagy éppen annak tiltása, alternatív, bio módszerek alkalmazása. Cikkemben a kullancstémát szeretném kicsit körbejárni, nem tudományoskodva, de tudományos tényekre alapozva.

Mivel a kullancs nem növényvédelmi kártevő, valójában egyetlen növényvédő szer sem engedélyezett az irtására. De mivel a kertekben is előfordul és az ember, de a házikedvencek körében is számtalan betegséget terjesztő élősködő (parazita), a kerttulajdonosokban felmerül a kérdés, hogy miként lehet távol tartani ezt a veszélyes vérszívót a kertünkből.

Hogyan kerülhet egyáltalán a kullancs a kertbe? A kullancsot leggyakrabban a vadon élő emlősállatok, sünök, mókusok, patkányok, egerek, kóbor macskák hozzák be a kertbe. Bekerülhet azonban nem hőkezelt fenőkéreg-mulccsal, vagy akár a tűzifával is. A kullancs a kert kevésbé bolygatott területein, magas füves, bokros részeken, kertszéleken, sövényekben él. Nagy eséllyel számíthatunk kullancs betelepedésére, behurcolására, ha a szomszédunkban elhanyagolt kert van vagy erdőhöz közeli területen lakunk, és kertünkbe akár őz, borz, róka, nyúl is bejárhat. Vidéken egyre többen tartanak nagyobb füves területek „bio karbantartására” juhot, kecskét. Ők is terjesztői lehetnek a vérszívónak. Természetesen szabadon tartott szőrös házikedvenceink is gazdaállatai kullancsnak, sőt lárváit madarak és hüllők is terjeszthetik.

Irtsuk vagy tűrjük? Ha a fent említettek alapján kertünk „veszélyzóna”, akkor célszerű védekezni. A személyi védelemre kell helyeznünk a hangsúlyt. Házikedvenceinket kullancsirtó-riasztó nyakörvvel „vértezhetjük föl”. Fontos az állat szőrzetének rendszeres átvizsgálása, a kullancs kitépése, körömmel vagy csipesszel, és összenyomása. Fontos, hogy minél hamarabb, gyors mozdulattal, nem „piszkálgatva” távolítsuk el a parazitát akár az állat, akár saját testünkről.

Tartsuk tisztán, gyakorta fertőtlenítsük háziállataink pihenőhelyét. Saját magunk és gyermekeink védelme érdekében garmadával kapni az üzletekben kullancsriasztó készítményeket. Ezeket csak akkor célszerű használni, ha kirándulni megyünk bozótos, magasfüves területekre. Akkor is inkább csak a ruházatunkra, ne a bőrünkre permetezzük! Részesítsük előnyben a növényi illóolaj-tartalmú (pl. citronellafű) termékeket.

Szépen gondozott, rendszeresen nyírt pázsitunkban nem telepszik meg a kullancs. A buja sövények, bokros részek között fészkelő énekes madarak gyérítik a vérszívót. A magas sövények szegélyébe ültessük erős illatú növényeket, pl. őszi margitvirágot (természetes eredetű rovarirtó piretrint tartalmaz), levendulát, macskamentát, zsályát, citromfüvet, rozmaringot. Ezek illóolaja bőrünkre kenve is kullancs-, sőt szúnyogriasztó hatásúak. Célszerű a teraszra is telepíteni belőlük. Javasolt még az hagyományos „paraszt” vagy a citromillatú muskátli és a kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) ültetése is. Ezek a dísznövények nemcsak a kullancsot, hanem a szúnyogot is távol tartja. A parasztházak ablakaiban nem csupán a szépségéért, vérvörös virágáért tartották a muskátlit, szúnyogháló híján fontos rovarűző hatása volt.

Ha mégis permeteznénk. Tapasztalatok szerint a levéltetvek gyérítésére használt piretroidok, illetve természetes eredetű piretrin-tartalmú készítmények (őszi margitvirág) visszaszorítják a kullancsokat is. Ha sövényeinket egyébként is permetezzük tervek ellen, a kullancsokat is visszaszoríthatjuk. Elegendő 1-1,5 méteres magasságig kijuttatni a szert, méhkímélő módon, alkonyatkor, szélcsendben.

Most pedig egy kis matek következik: pl. a deltametrin hatóanyagú, rovar- és atkaölő hatású Deltam (korábban Decis) házikerti adagolása 5-8 ml/10 liter permetlé, tehát 0,05-0,08 %-os töménységben permetezzük ki. A 10 liter permetlé nagyjából 250-300 m2 felületre elegendő. Egyes kullancs-, szúnyog- és bolhariasztó (irtó?) kutyanyakörvek hatóanyaga is a deltamertin, amit nem kevesebb, mint 4%-os töménységben tartalmaz az eszköz, és közvetlenül az állatra helyezzük. Nem is beszélve a magunk és gyerekeink bőrére permetezett „bombabiztos”, akár 12 órán át is ható, vegyi hatóanyagú kullancsriasztó szerekről, amelyekben a hatóanyagtartalom akár 20% is lehet.

Mikor és hol ártunk tehát többet?

Csak üzletünkben átvehető!
Decis Mega 50 EW 1 l

20 395 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 2x5 ml

2 079 Ft