Kristályos öntözés

Kristályos öntözés

Gazdabolt 2013. jún. 27.

Az idő melegedésével egyre nagyobb bajba kerülnek a szűk edényekbe ültetett balkonnövények. A virágtartók választékát tekintve, csak a pénztárca vastagságán múlik, milyen kerüljön az erkélyre. A növények, ha választhatnának, akkor a kültereken a fából készült láda mellett döntenének. Ezeknél soha nincs gond a pangó vízzel, jó a hőszigetelés, a tűző napon nem sül meg benne a növény gyökere. Igaz, az öntözés után az erkély alatt álló a nyakába bizton kap egy adag vizet. A műanyag vályúk, különösen a tágasak is megfelelő életteret teremtenek a növényeknek. Az olcsóbbakkal télen vigyázni kell, mert a hidegben eltörhetnek.

A balkonokon nemcsak ládákba, hanem kaspókba, dézsákba, cserepekbe, függőkosarakba, teknőkbe lehet növényeket ültetni. Az égetett cserép hagyományos ültetőedény. Ma már drágább, mint a műanyag konkurense. Hátránya törékenysége, s nagyobb súlya. Idővel elveszíti a műanyagokkal szemben egyetlen előnyét, ugyanis a kemény öntözővíz miatt eltömődnek pórusai, s nem levegőzik. Ettől függetlenül nagyon sok növényfaj igényli, hogy a gyökérzete a műanyagnál jobb légáteresztő tulajdonságú agyagcserépbe kerüljön. Ilyenek például a kaktuszok, páfrányok, lándzsarózsák, de a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és a palackfa is. A nagyobb, nyáron szabad életet élő növények - agávék, pálmák leanderek és a füge - előbb, utóbb fadézsába kerülnek.

Az edényes növénynevelés során megoldást kell találni a folyamatos nedvesség és tápanyagpótlásra. A korszerű, irányított lebomlású növénytápok idején a legtöbb gond balkonnövények esetében a nedvesség pótlásával van. De a jó, rostos anyaggal dúsított, laza szerkezetű talaj segíthet a nedvesség tárolásában. A vízmegtartó képességet lehet növelni, égetett agyaggolyók, cserép, vagy tégladarabok földhöz keverésével. Ezeket még most sem késő az edénybe gyömöszölni, jó megoldás lehet az is, hogy a kiszáradt növényt a „hajánál” fogva egészben kiemelik, és, ha van hely, akkor az edény aljába csurgatnak jókora adagot az agyaggömbökből.

De még ennél is jobb hatásúak a víztartó kristályok. A már a nagyobb kertészeti árudákban, igaz elég borsos áron vásárolható kristályok a talajban megkötik a vizet, és apró szivacsként tárolják a növény gyökere körül. A kristályok a vízből saját tömegük 40-100 szorosát képesek megkötni, majd a növény számára leadni, ezt a folyamatot számtalanszor megismétlik. Ezért akár két hetet is kibír a növény öntözés nélkül. A kristályt, 1/8 arányban kell összekeverni virágfölddel.