Közösen jobb

Közösen jobb

Gazdabolt 2017. jan. 29.

Otthon nincs elég hely egy veteményeskerthez. Túl kicsi vagy túl árnyékos udvar? Sebaj! Irány a közösségi kert, ha van ilyen a közelben. Aki figyelmesen jár a nagyobb településék utcáin, sokfele láthat ilyet. Egyfajta reklámként a Millenáris és a Corvin negyedben is láthatóak kedvcsináló haszonkert-részletek. Külföldi példákon a közterületeken egy-egy nagyobb városi növényládában is nevelnek zöldséget. Úgy tudom Budapesten, a Kortárs Építészeti Központ lelkes önkéntesei és egyes önkormányzatok aktivistái is foglalkoznak közösségi kertek működtetésével, fenntartásával, szervezésével.

Közösen jobb

Egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a saját rendelkezésű kert nélküli városlakók, ne csak saját hasznukat lássák, hanem, környezettudatos szemlélettel élhessenek. Minden kertben alapszabály ugyanis, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül, biokertészkedés folyjon.

„Közösségi kertészkedés a városban” címmel rendezett szakmai konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. Emellett a tanácskozás résztvevői megvitatták az elmúlt években a témában megvalósult intézkedések eredményeit is. Az előadók állították, hogy a környezetformálás nem csak jól hangzó jelszó, hanem napi feladat, hiszen a külső környezet visszahat a belső környezetre is.

Hogyne, hiszen külön világokat jöhet létre betonpallók között, fejlesztve a kreativitást, és megismerve a természet sajátos, nyugodt ritmusát. V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldítés a városi kerteken keresztül a leghatékonyabb befektetés. A közösségi kertekben fejlődő és termő növények tisztítják és hűtik a városi levegőt.

Ezen felül, a kertészkedés türelemre, kitartásra és felelősségvállalásra tanít. A helyi közösségeket is erősebbé teszi, miközben folyamatos sikerélményt biztosít. Beszámoltak arról is, az elképzelések szerint az év első felében véglegesítik a Földművelésügyi Minisztériumban készülő Városi agrárpolitikát. A szakpolitikai program a városi piacok, a városi állattartás és a városi kertészkedés témáját vizsgálja; a mostani szakmai napon az utóbbival foglalkoztak. A készülő dokumentum a tárca lehetőségeit és kompetenciáit figyelembe véve, ezen a területen a közösségi kertek és az iskolakertek kérdéskörével foglalkozik a leginkább.

Az iskolakerttel bíró oktatási intézményeket az Iskolakertekért Alapítvány fogja össze, amely a múlt év végén több mint 100 iskolával és óvodával állt kapcsolatban. Tevékenységük az alkalmazott módszertanok, jó gyakorlatok megosztására, szakmai érdekképviseletre, újonnan alakítandó kertek esetében mentorálásra terjed ki.