Közeleg a krizantém ideje

Közeleg a krizantém ideje

Gazdabolt 2013. szept. 7.

A krizantém más néven margitvirág (Chrysanthemum), több mint kétszáz faja ismert, ennek az ázsiai eredetű növénynemzetségnek. Neve aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai közé tartoznak, de tavasszal nyíló fajták is ismertek.

Elterjedése, Dél-Európától Dél-Ázsiáig a vad fajok sokfelé megtalálhatók.

Termesztésük a mediterrán éghajlati övben a legeredményesebb.

Igényei, nagy víz és páraigénnyel rendelkezik, viszont só tűrő növény. Gyökerei behálózzák a talaj felső 20–30 cm-ét.

Megtaláljuk közöttük az egynyári, évelő és félcserje fajokat. Fagyérzékenységük miatt hazánkban a félcserjék nem terjedtek el. A nagy meleget sem bírják, gyakran a 30 °C feletti hőmérséklet már komolyan károsíthatja. Őszi fajtái általában októberben hozzák a virágaikat. Azonban virágzási idejüket gyakran időzíteni szokták, hogy november elején nyíljanak. Mivel a választék ilyenkor már nem túl nagy, így a temetőbe zömmel a krizantém virág kerül. Ezért helyenként temető virágként is emlegetik.

Szaporítása hajtásdugvánnyal történik.

Nagyon sok munkát és odafigyelést igényel. Fagyra érzékeny, trágyázni kell, oldalhajtásait el kell távolítani a növényt vissza, kell csípni.

[caption id="attachment_2072" align="alignleft" width="300"] Gondozást és odafigyelést igényel[/caption]

Gyakori kártevői a következők:

 Krizantém-fonálféreg (Aphelenchoides ritzema-bosi Christie). A krizantém-levélfonálféreg, kárt elsősorban a krizantémon és néhány páfrány fajon okoz. A krizantémot termesztő kertészetekben is előforduló faj. Gyors szaporodása és súlyos kártétele miatt megjelenése nagy kártételi veszélyt rejt magában.

Tünet: A leveleken erek által határolt, kezdetben sárga, majd barna elszíneződés alakul ki. A károsított levelek, miután felületük nagyobb részét a fonálférgek megtámadták, elszáradnak. A kárkép a növények alsó, idősebb levelein jelentkezik először. A növények szára, a tövi részen felkopaszodik. A kártétel mértéke a fajták érzékenységétől nagymértékben függ.

Védekezés: A krizantém-levélfonálféreg elleni védekezés alapvető feltétele az egészséges szaporítóanyag. Ennek előállítása érdekében a szaporításra szánt anyanövényeket a fajtaazonosság értékelésén túl, a fonálféreg fertőzöttség szempontjából is szelektáljuk. Értékes, továbbszaporításra szánt, de fonálféreggel fertőzött anyanövényeket kémiai kezeléssel mentesíthetjük. Javasolt növényvédő szer a Nemasol 510.

A fertőzött dugványok 40 °C-on, 1 óra hosszat tartó melegvizes csávázással is mentesíthetők. A krizantém-levélfonálféreg terjedése a levélzet szárazon tartásával mérsékelhető, éppen ezért a csepegtető öntözést részesítsük előnyben.

Krizantém-poloskák (Lygus spp.) Változó mezeipoloska Lygus pratensis Linné, molyhos mezeipoloska Lygus rugulipennis Poppius, világoszöld mezeipoloska Lygus gemellatus Herrich-Schäffer

Jelentőségük: A krizantém legjelentősebb kártevői közé tartoznak. A bimbókon okozott kártételük következtében a virágok deformálódnak, és így értékesíthetetlenek. Termesztett és vadon élő fészkes virágú növényfajok, továbbá legkülönbözőbb növénycsaládokba tartozó lágyszárú gyomnövények. Legjelentősebb kártétel az egyszárasra nevelt krizantémon alakul ki.

Tünet: A krizantém bimbók és virágok féloldalasan fejlődnek. A növények levelén a szívogatás helyén sárga, majd elhaló foltok alakulnak ki. Az elhalt szövetrészek helyén, a környező egészséges részek növekedésekor, a levél felszakad.

Védekezés: A növényházak környezetében lévő elhanyagolt, gyomos területek kedveznek a Lygus fajok tömeges elszaporodásának. A növényállomány rendszeres vizsgálatával kísérjük figyelemmel a poloskák megjelenését. Jelenlétük különösen akkor veszélyes, ha a hajtáscsúcsban a virágkezdemény már kialakulóban van. Ekkortól már négyzetméterenként 1-2 poloska előfordulása a kártétel veszélyét hordja magában. A növényház közvetlen környezetében lévő gyomok irtásával, műveletlen területek felszámolásával a poloskák megtelepedése mérsékelhető. A poloskák elhúzódó betelepedése esetén a növényvédő szerek hatástartamától függően a permetezés ismétlésére lehet szükség. Sajnos a poloskák kártétele a bimbózás idejére esik, ezért kizárólag a rövid munkaegészségügyi várakozásidejű készítmények használhatók.

Nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis)

Jelentősége: A növényházakban a krizantém veszélyes kártevője. Különösen a fűtött üvegházakban, az időzített krizantém termesztés során virágkártétele jelentős lehet. A sziromlevelek szívogatása során létrejövő színelváltozás minőségrontó tényező.

Védekezés: A bimbó kialakulása során elvégzett növényvédő szeres permetezések a kártevő elszaporodását mérséklik. Javasolt növényvédő szer: Actara SC,

Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum)

Jelentősége: A krizantém gyakori, de nem túljelentős levélkártevője. Ebben az is közrejátszik, hogy a növényházban a sűrű lombozatú, magas páratartalmú krizantémállományban a levél fonákon élő üvegházi molytetű lárvákon gyakori az entomopatogén gombák, főleg Aschersonia sp. előfordulása.

Javasolt növényvédő szer: Chess 50 WG,

Gerbera-aknázólégy (Lyriomyza trifolii)

Jelentősége: Amerikából a 70-es évek közepén krizantémdugványokkal behurcolt kártevő. A krizantém egyik veszélyes kártevője. A kártétel mértékét illetően a termesztett fajták között lényeges eltérés mutatkozik. Magyarországon elsősorban import szaporítóanyag vásárlása esetén kell számolni.

Javasolt növényvédő szer: Danadim Progress, Vertimec 1,8 EC

Levéltetvek (Aphidoidae): Sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi), csíkos burgonya-levéltetű (Macrosiphum euphorbiae), nagy szilva-levéltetű (Brachycaudus cardui)

Jelentőségük:  A krizantém a visszatörést követő hajtásnövekedés megindulásától a virágzásig veszélyeztetett a levéltetvek kártételétől. Az erőteljes növekedésben lévő hajtáson, a fiatal levélzeten kedvező táplálkozási feltételeket talál több levéltetű faj is.

Védekezés: A krizantémon károsító levéltetvek a növény permetlé által jól elérhető részein szívogatnak, így ellenük a kontakt és a felszívódó rovarölő szerek egyaránt hatásosak. A krizantémnál különösen a szisztemikus készítmények használatakor ügyelni kell a fitotoxikus hatás elkerülésére. Mivel a termesztett nagyszámú fajta érzékenysége eltérő, az esetleges fitotoxikus hatás előzetes, kisebb területen elvégzett permetezéssel elkerülhető.

Javasolt növényvédő szer: Chess 50 WG, Danadim Progress, Careo Rovarölő Koncentrátum,

Közönséges takácsatka (Tetranychus urticae)

Jelentősége: A közönséges takácsatka a hajtásnövekedés időszakában a leveleken ritkán okoz észrevehető kárt. Lassan szaporodik el és többnyire a következő, un. bimbós stádiumban, majd a virágnyílás időszakában a sziromlevelek szívogatásával okozhat kárt. A szívogatás hatására a sziromleveleken könnyebben megtelepedhet a botritiszes betegség kórokozója.

Javasolt növényvédő szer: Vertimec 1,8 EC