Költöző növények

Gerse János 2019. máj. 15.

Az új helyre költöző kertbarátoknak, és persze az ilyenkor bekerülő növényeknek is meg kell szokni új környezetüket. Ahogy az új helyen első alkalommal sikerül megtapasztalni, minént lombosodnak a fák, kiderül, amit félárnyékos helynek gondoltunk, azt alig éri a nap. Ilyenkor kiderül, hogy a föld szintjén élő növények leginkább féloldalasok lesznek.

Épp csak befejeztük új növényekkel egy a kert benépesítését és kiderül, hogy legjobb lenne új helyet találni nekik. Ha elég nagy földlabdával költöztetik, akkor baj nélküli lehet a váltás. Még a nagyobb, több tízkilós példányoknál jó szolgálatot tehet egy ponyva. Ilyenkor csak rá kell ráncigálni, és a ponyván húzva máris költöztethető az új helyre. Sok kellemetlenségtől szabadul meg, ha a befogadó hely már akkor elkészül, amikor a kiásáshoz kezdenek. Az átültetésre, amúgy az ősz és a tavasz a legmegfelelőbb időpont.

Egyébként ilyenkor lehet a szoba, vagy dézsás növényeket is átültetni. Nem kell megijedni a nagy piszokkal járó munkától, a parkettára, vagy a konyha kövére egy pokrócot kell teríteni, ezen kell az átültetést végezni és szükség van még egy, két vödörre is. Ezekbe kell az elhasznált földet beügyeskedni, aminek helye nem a kukában, hanem a kertben, ha az nincs, akkor az utcán egy fa tövében van.

Jó tudni, hogy a növények más-más átültetési időpontot igényelnek. Az őszi inkább azoknak kedvez, amelyek teljes levélzettel, komfortos körülmények között vészelik át a telet. A sötét, hűvös helyen telelőket – a mediterránok többségét – azonban tavasszal jobb átültetni. De, ha muszáj, például a gyökérzet teljesen behálózta a cserepet, akkor nem érdemes várni. Az átültetés időrabló munka. Egy-egy nagyobb növény átültetésére legalább 20-30 percet kell szánni.

Ilyenkor van mód arra, hogy az elpiszkolódott, vízköves cserepet megtisztítsák, és sok pénzt spórolnak meg, ha a növényeket egymás kinőtt edényeibe ültetik. A „cseréplépcsőt” – 4-6 centivel legyen szélesebb az új cseré a réginél – érdemes betartani, mert sem a túl kicsi, sem a túl nagy edény nem jó.

A használt cserepet gyökérkefével kell kisikálni, mert a vegyszerek felszívódnak és mállaszthatják az agyagot is. A műanyag edényekhez lehet használni vízkőoldót. A mosás után alapos öblítésről kell gondoskodni.

Az átültetés jó alkalom arra is, hogy szemügyre vehessük a növény föld alatti részeit. Az átültetés közben kiderülhet, hogy miért gyengélkedett a növény. A lankadó, hervadó levélzetért a szártőrothadás a felelős. A gombák a húsos, nedvdús szárú növényeket a gyökér és szár találkozásánál támadják. Az ilyen példánnyal nincs mit tenni, ki kell dobni. A gyökérrothadást elsősorban a hűvös környezet és a hosszú vízben állás okozhatja. Nyáron ugyanis sokan úgy próbálják biztosítani a nedvességet, hogy (pangó) vízbe állítják a cserepet. Ha a föld feletti részek erősek, akkor a beteg gyökereket le kell vágni, a megmaradtakat pedig vízsugárral érdemes lemosni. Ezután következhet az ültetés.

Ha szemre is túlságosan dús a kinőtt cserépből előkerülő növény gyökérzete, akkor érdemes a földgyökérlabdát egy éles késsel körbevágni, és ezután ültetni az új edénybe. Ilyenre hajlamosak a banánok, leander, vagy a szobaliliom.

Az átültetés általában a legegyszerűbb gyógymód a növény elveszített életkedvének visszaszerzésére. Vannak azonban olyan növények (ilyenek például a pozsgások, vagy a broméliák), amelyek nem szeretik az átültetést. Ők akkor érzik jól magukat, ha megszorulnak a cserépben.

Mivel a növényeket télen nem szabad tápoldatozni, ezért az átültetéskor az új földdel együtt még most gondoskodni lehet a nyári időszak alatt elhasználódó, növekedést, vagy a későbbi virágzást szolgáló rügydifferenciálódást serkentő táplálékról is. A szabályozott lebontású műtrágyák a legjobbak. A földhöz keverve tartósan biztosítják a megfelelő tápanyagellátást.