Kincset érő tojáshéj

Kincset érő tojáshéj

Gazdabolt 2017. márc. 24.

A konyhai hulladék rengeteg, újra hasznosítható kerti kincset rejt. Az egyik ilyen a tojáshéj, előnyeit hamarjában sorolva: bővíti a műtrágyák hatóanyagait, bizonyos gombabetegségek terjedését gátolja, javít a komposzton és a talán ami a legfontosabb, a csigák csúszkáló kedvét veszi.

Kincset érő tojáshéj

Közeleg a húsvét is, amikor egy-egy háztartásban a szokottnál is több tojáshéj keletkezik. A héjhasznosítást a gyűjtögetéssel kell kezdeni, az alapos mosás után következik a szárítás, majd a zúzás. A mosásra szánt idővel nem szabad takarékoskodni, különben a készlet iszonyú bűzt fog árasztani. Ha a csigák elleni küzdelemben kívánják bevetni, akkor elég, ha 2-3 milliméteres darabokra törik. Más esetben minél kisebb a tojáshéj, annál jobb. A legjobb mozsárban törni, de jó szolgálatot tehet egy nagyobb csésze-evőkanál vagy a gyúródeszka-sodrófa kombináció is. A héjakat a mosás és a szárítás után dobozban kellene tárolni.

Szerves, illetve műtrágyákhoz keverve lehet kiszórni, ha a kert talaja nem sívó homok, akkor tulajdonképpen, nem tudnak annyi porrá tört tojáshéjat használni, amivel ártanának növényeiknek.  a kertnek. A tojáshéj egyik előnye, ugyanis, hogy hobbikertekből általában hiányzó, a növények gyarapodásában szerepet játszó kalciumban rendkívül gazdag.

Az apróra tört héjdarabok úgy tűnik, feltartóztatják a zsenge palántákhoz, de más folyamatosan növekvő fiatal növekvő növényeket dézsmáló csigafélék csúszkáló kedvét is szegi a körbe szórt héjból készült védelmi vonal. Arra persze ügyelni kell, hogy folyamatos és legalább 1-1,5 centi széles legyen ez a csík, különben megtalálják az utat az áhított hajtáshoz.

A kísérletező kedvű kertészek megfigyelték azt is, ha egy-egy csonthéjas fára, tucatnyi mosatlan tojás héjat rashel hálóba kötve felakasztják, akkor kevésbé fertőznek a levélbetegségek. Fánként 2-3 ilyen csomag már hatékony. Még jobb a hatás, ha szezon közben frissítik a csomagokat.

Megint csak kertész trükk, tojásból készült hagymamoly csapda, ehhez viszont a tojás ép héjára van szükség. Csak két lyuk fúrásával ki kell fújni a belsejét és ezután egy olyan magas pálcára kell applikálni a kifúrt tojást, mint amilyen magasan a hagyma virágok vannak. A tojásrakó hagymamolyok számára igen vonzó odút 3-4 méterenként kell elhelyezni, s amint lerakták a tojásokat ki kell dobni.

A tojásról általában azt tartják, hogy nem komposztálható, de a mosott apróra tört héjdarabokat nyugodtan dobják a halomra. Igaz, hogy lassan bomlik, de kalciumtartalma jól jön majd a talajnak és addig is segít a halom szellőzésében.