Kertszínesítés változó szereposztásban

Kertszínesítés változó szereposztásban

Gazdabolt 2017. márc. 12.

A virágzó növények csoportja minden kert legpompásabb része lehet. A díszkerti összeállítást azonban nem lehet véletlenszerűen egymás mellé ültetett növényekből kialakítani. A kertbarátnak már a tervezgetés is örömet okoz. Mindenek előtt tisztában kell azzal lenni, hogy tökéleteset alkotni nem lehet.

Kertszínesítés változó szereposztásban

A virágágyásban szereplőket kiválasztásakor figyelemmel kell lenni a növény igényeire, a virág színér, formájára, a virágzás idejére, a növény méretére, s most csak néhány tényezőt említettünk. Ezek után kiderül, hogy egy-egy alkalmi együttültetéshez a társaságot máris nem sokezer, csupán néhány tucat fajból lehet összeállítani. Elő a színes milliméterpapírral, a színes ceruzával, radírral! Finom hangolással tervezzék meg az ágyást!

Többféle virágágy van. A legegyszerűbbnek a kerti közlekedőt szegélyező növénycsík mondható. Az általában kétaraszni széles sáv, pontosan olyan dísz, mint az előszobai futószőnyeg. A növényszegélyekbe érdemes olcsó, hosszan virágzó azonos tulajdonságú egynyáriakat ültetni. Az ilyen minimál ágyást csak öntözni és gyommentesíteni kell. Az alacsonyabb büdöske, kerti körömvirág, menyecskeszem, rózsameténg, tündérkürt való ilyen helyre. Ha kicsit tágabb a hosszú ágyás, akkor a gyep, illetve járda közvetlen szomszédságába érdemes a főnövényhez színben passzoló, olyan alacsonyra növő szétterülőt ültetni –, mint a fülesternye, sarkantyúka, apróbb rézvirág. A színek kiválasztásához használják a színkört.

Csak látszólag egyszerű, a díszkertnek is mondott virágzó növényegyüttes kialakítása. Először is a kertben meg kell találni a nyári ágyás pontos helyét. Ez lehet magányos, de kerülhetnek a növények fák és bokrok tövéhez. Jó, ha a hely napos – itt érvényesülnek majd a színek – és a lehetőleg szélvédett kertrészt jelöljenek ki. Ha sikerül a széltől megóvni a növényeket, akkor nemcsak széltében, hanem a magasságban is lehet terjeszkedni, mert a pompás napraforgók, kannák, díszricinusok, ha magányosan álldogálnak, igencsak megszenvedhetik az erős légmozgást.